Fructe

#ingrasamant #par #pomi fructiferi #daunatori #arbust #amenajarea gradinii #fertilizator #protejarea copacilor

Ai un par in gradina? Iata ce trebuie sa faci iarna pentru a-l proteja

Perii sunt specii de plante din genul Pyrus, familia Rosaceae. Varietatile de peri sunt impartite in plante vesnic verzi si plante cu frunza cazatoare. La noi in tara, acesti arbori fructiferi isi pierd frunzele toamna si trebuie protejati de frigul iernii.

Iata cum poti fi protejati perii, iarna:


1 Fertilizatorii

Pregatirea perilor pentru iarna este un proces indelungat, care incepe de la jumatatea verii. Din acest moment, nu se mai folosesc fertilizatori pentru perii din gradina, pentru ca acestia sa fie pregatiti sa intre in starea latenta in perioada de trecere de la toamna la iarna. Lipsa fertilizatorilor ajuta copacul sa aiba o scoarta mai groasa, care il va proteja de frig.

2 Ulei horticol

La sfarsitul iernii, se foloseste un ulei horticol in perioada in care parul este inca in stare latenta. Uleiul se aplica inainte de aparitia primilor muguri pentru a distruge daunatorii care ar fi putut sa atace pomul fructifer.

3 Tunderea perilor iarna

Toamna si iarna, pomul fructifer trebuie curatat de frunzele cazute si fructele vechi ramase pe ramuri. Toate frunzele se aduna si se distrug pentru a opri raspandirea bolilor fungice.

In ultimele zile de iarna, parul are nevoie de o inspectie atenta pentru a depista toate crengile care trebuie indepartate. Se inlatura ramurile distruse de vremea rea, ramurile care se intersecteaza, cele care ating pamantul si cele intinse mult pe laterale, pentru a reda echilibrul pomului fructifer. Tesutul bolnav se indeparteaza, taind 15 cm sub acesta, pastrand numai lemnul sanatos.

4 Acoperirea perilor in timpul noptii

La sfarsit de iarna si inceput de primavara, inghetul si dezghetul succesiv pot afecta serios planta, mai ales atunci cand au inceput sa apara primii boboci. Bobocii aflati in primul stadiu de inflorire necesita temperaturi de cel putin 16 grade pentru a nu ingheta. Cand bobocii de par sunt afectati de inghet, tesutul acestora devine maroniu spre negru. Florile complet distruse au interiorul negru. Din acestea nu mai pot creste fructe.

Perii se acopera noaptea cu un material usor, pentru a-i proteja de inghet. Ziua, invelitoarea se scoate. De obicei, se foloseste panza de bumbac de tipul celei prin care se strecoara branza sau asternuturi de pat din bumbac.

Sursa foto: mailordertrees.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului