Fructe

#ghiveci #ingrijire #cultivare #afin #afin ghiveci

Afinul in ghiveci: cum il cultivi

Afinele sunt fructe de padure delicioase si foarte sanatoase, insa, daca nu le culegi direct din padure, risca sa iti scoata bani frumosi din buzunar la magazin. In consecinta, ai cel putin o solutie la indemana: cultivarea arbustului de afin in ghiveci . Iata cum trebuie sa procedezi!


Ghiveciul potrivit


Radacinile afinului sunt scurte, insa se intind pe o suprafata destul de mare, prin urmare va fi necesar sa plantezi micul arbust intr-un ghiveci cu o latime/diagonala de cel putin 50 cm. Pentru stabilitatea vasului, este important sa ai in vedere si inaltimea plantei la maturitate - de aceea, adancimea ghivecului nu ar trebui sa fie mai mica de circa 45 cm. Nu in ultimul rand, asigura-te ca vasul asupra caruia te opresti are suficiente gauri de scurgere, intrucat afinul are nevoie de un sol bine drenat.


Tipul de sol


Afinul se va dezvolta armonios in sol acid, cu un pH intre 4 si 5.5. Poti opta pentru un amestec format din o parte muschi de turba, o parte scoarta de copac , o parte pamant acid de flori si circa 125 - 250 grame de pamant de flori cu sulf. La final, adauga un strat de bucati de scoarta de copac sau de compost , dupa ce afinul a fost introdus in ghiveci, pentru a mentine o temperatura scazuta la nivelul radacinilor. Arbustul trebuie fertilizat o singura data pe an, primavara, cu un ingrasamant acid.


Amplasarea


Afinului ii place lumina abundenta, insa tolereaza si penumbra in timpul zilei, in special pe timpul sezonului fierbinte. Cu toate acestea, tine cont de faptul ca afinele vor fi cu atat mai gustoase si mai numeroase, cu cat arbustul va beneficia de o cantitate mai mare de lumina naturala.


Udatul


Pamantul ar trebui sa fie mentinut umed in permanenta, de aceea se recomanda udarea afinului o data la doua zile, cu exceptia verilor secetoase si calduroase, cand ar putea fi necesara o udare zilnica. Atentie, insa: chiar daca necesita udari regulate, asigura-te ca nu ii oferi afinului tau o cantitate prea mare de apa, deoarece radacinile micului arbust ar putea avea de suferit.


Recoltarea afinelor


Cum iti dai seama ca a venit momentul sa culegi fructele aromate ale afinului? Pe langa posibilitata de a gusta afinele oricand iti doresti, iti mai poti da seama daca sunt coapte sau nu in functie de culoarea pe care o au. Astfel, afinele numai bune de mancat sunt colorate intr-o nuanta de albastru inchis si, in plus, se desprind cu usurinta. Pont: daca vrei fructe si mai aromate, lasa-le cateva zile in plus pe crengute.


Taierea afinului


In primii doi ani, ajustarile afinului sunt optionale si se refera la inlaturarea crengutelor uscate care incurajeaza dezvoltarea unora noi. Se recomanda taierea crengutelor in perioada de latenta a afinului. In ceea ce priveste afinul matur, acesta necesita taieri la inceputul primaverii.


Ingrijirea afinului peste iarna


De indata ce afinul tau nu mai face fructe, nu il mai uda si adauga un strat de mulci in ghiveci. Arbustul ar trebui mutat intr-o incapere racoroasa (cum ar fi garajul neincalzit, daca stai la casa) sau chiar in exteriorul locuintei (pe balcon, de pilda), infasurat in panza groasa de sac pentru a-l proteja de frig.

Sursa foto: dirtygirlgarden.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului