Pepenele de iarna a fost omologat de specialistii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzau. Ingredientul care il mentine proaspat atata timp este o ceara fina alba. Aceasta ceara poate fi folosita in industria farmaceutica.
Denumirea de pepene de iarna vine de la faptul ca sunt fructe uriase, care depasesc 20 de kilograme. De asemenea, i se spune „pepene de iarna” sau „dovleacul de ceara”, pentru ca are forma pepenelui si pentru ca se pastreaza foarte bine peste iarna.
Nu are gust de pepene, ci un gust dulce-acrisor. Pulpa este alba. "Nu are gustul pepenul pe care noi il cunoastem. Gustul este dulce-acrisor, pulpa alba si sigur apreciat din plin pentru beneficiile lui medicinale. Este un fruct cu bogat in antioxidanti, deci foarte bun pentru sanatate.”, a precizat Costel Vanatoru, cercetator BRGV Buzau.
Ce este ceara, stratul protector de pe pepenele de iarna
Datorita stratului de ceara protector, fructul poate fi pastrat foarte bine pentru o lunga perioada de timp. Aceasta ceara poate fi folosita in industria farmaceutica, pentru ca are o puritate foarte mare.
„Vorbim de o ceara de puritate foarte mare, pentru ca e o rasina naturala. Vorbim de o pruina, un strat de protectie pe care fructul si-l creeaza pentru a se proteja in primul rand de agentii patogeni”, spune cercetatorul BRGV Buzau.