Fructe

#pomi fructiferi #fructe #cules

6 reguli de ingrijire a pomilor fructiferi

Ingrijirea pomilor fructiferi inseamna in primul rand atentie, corelata cu o buna sincronizare cu necesitatile fiecarui pom. Respectarea unor reguli simple iti va aduce doua beneficii: mai putina munca si mai multa recolta . Noi iti propunem cateva 6 reguli testate de specialistii in domeniu.



1 Polenizarea incrucisata, cea mai eficienta
 

Majoritatea pomilor fructiferi produc un rod bun fara niciun ajutor, insa pot oferi fructe mai multe si de calitate mai buna cu ajutorul polenizarii incrucisate. Astfel, polenul ajunge pe stigmatul celorlalte flori (ale aceluiasi pom sau ale altuia), marind rezistenta acesteia la mediu si ducand la dezvoltarea unor flori si fructe mai aromate si parfumate. In general, polenizarea incrucisata este realizata cel mai bine cu ajutorul insectelor. Se recomanda in cazul ciresilor, caisilor, piersicilor, prunilor etc.


2 Taierile de forma determina cantitatea de fructe
 

Pomii fructiferi ar trebui directionati prin taieri pentru a avea un singur trunchi puternic si o coroana proportionata si cu ramuri de grosimi egale, dependente de trunchiul principal. Este foarte important ca ramurile superioare sa nu le acopere si sa le sufoce pe cele din partea inferioara a coroanei, pentru a nu determina aparitia rodului de calitate in varful pomului. Specialistii recomanda realizarea unei coroane in forma conica inca din primul an de dupa plantare, pentru ca in urmatorii 3-4 ani pomul sa deprinda aceasta forma.


3 O coroana aerisita va duce la fructe egale
 

Merii, ciresii, perii si prunele pot dezvolta crengute subtiri si scurte pornite direct din ramurile de baza. In general, pe aceste crengute se formeaza adevarati ciorchini de flori si, ulterior, fructe. In general acestea apar in cazul in care partea centrala a coroanei este prea umbrita, aspect ce va duce in final si la deteriorarea formatiunilor florale. Prin urmare, sunt indicate taierile crengilor stufoase foarte inalte sau crescute razlet in lateral pentru a permite luminii si soarelui sa acceseze toate zonele pomului.


4 Ramurile neroditoare, adevarati paraziti
 

Ramurile neroditoare sunt de cele mai multe ori parazite si consuma resursele celor care rodesc. Prin urmare, este indicat sa le tai inca din momentul in care acestea apar, deoarece se dezvolta si se intaresc foarte rapid. O alta solutie ar fi altoirea acestora (in cazul in care sunt deja foarte mari). In general, cele mai productive crengi cresc orizontal sau intr-un unghi de maxim 45o.


5 Taierile se fac doar in anotimpul potrivit
 

Pomii fructiferi pot fi taiati in orice sezon, insa cu un scop foarte clar. Taierile din timpul iernii sunt realizate pentru a intari structura pomului si pentru un plus de vigoare in crestere. Taierile de la sfarsitul primaverii, dupa formarea fructelor sunt recomandate pentru corectarea pomilor pitici fara a reduce cantitatea de fructe produsa. Taierile din timpul infloririi sunt utile pentru a observa cu usurinta care sunt ramurile care produc rod si care sunt cele inutile. Taierile realizate in perioada verii vor incuraja dezvoltarea pintenilor de fructe.


6 Culesul poate strica toata munca de peste an
 

In ceea ce priveste culesul, cea mai buna aroma si valoare nutritiva este data de fructul copt, servit imediat dupa recoltare . Pentru ca fructul sa dureze mai mult dupa recolta, se recomanda sa fie cules inainte de a fi copt in intregime, mai exact, in perioada in care inca se mai pastreaza nuante de verde in coloritul acestuia. Tot pentru un plus de prospetime si rezistenta, este indicata culegerea fructului cu tot cu codita (in special in cazul cireselor, visinelor sau merelor).

Rezistenta coditei este un alt semn de coacere. In cazul fructelor mari si coapte, o simpla balansare va duce la cedarea coditei. De asemenea, un alt indiciu este textura cojii, finetea acesteia si duritatea stratului carnos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului