Fructe

#fructe #citrice #ingrijire citrice #ingrijire citrice iarna

5 trucuri de ingrijire a citricelor peste iarna

Lamaii, portocalii, mandarinii si alti arbusti de citrice vor avea nevoie de un adapost sigur pentru iarna. Spre deosebire de alte plante, citricele pe care le vei introduce in casa depind in mare masura de lumina si caldura, asa ca nu strica sa stii care sunt cele mai potrivite conditii pentru pastrarea lor.

1. Luminozitatea regleaza temperatura

Dezvoltarea arborilor de citrice depinde foarte mult de raportul luminozitate/caldura asigurat in perioada de iarna. Cu cat mai multa lumina are un arbore, cat atat mai multa nevoie de caldura va avea pentru a asigura un metabolism corect. Cu toate acestea, nu este bine sa amplasati arborele de citrice intr-o zona umbrita. El are nevoie de lumina pentru a realiza procesul de fotosinteza. Un loc iluminat moderat si o temperatura de 15-20 de grade Celsius ii va permite sa se conserve bine peste iarna.

2. Asaza-l pe un stativ

Diferenta de temperatura dintre aerul din camera si pamantul din ghiveci poate duce la caderea frunzelor arborelui si chiar la uscarea pomului. Este recomandabil ca vasele cu arbori de citrice sa nu fie asezate direct pe o podea rece. Un stativ de lemn amplasat sub vas sau chiar un taburet pot sa asigure mentinerea unei temperaturi potrivite a solului din ghiveci.

3. Asigura-i necesarul de substante

Septembrie este ultima luna in care poti aplica fertilizator arborelui de citrice. Asigura-i o fertilizare cu substante bogate in fier pentru a-l mentine in bune conditii pana la reluarea procesului de fertilizare in februarie.

4. Curata-l inainte de iernat

Inainte de a introduce arborele de citrice in casa, este bine sa procedezi la o curatare completa a acestuia de posibili daunatori. Verifica solul din ghiveci ca nu cumva melcii sa isi fi gasit un culcus confortabil in acesta si curata bine tulpina si frunzele pentru a preveni o invazie de paduchi lanosi. Tot in aceasta perioada, poti recurge si la o toaletare a coroanei eliminand crengile dese ale acestuia pentru a permite trecerea luminii.

5. Arbori de citrice potriviti

Daca iti doresti ca arborii de citrice pe care ii cultivi in casa sa produca si fructe trebuie sa iti indrepti atentia catre speciile cu fructe acre: lamai si lime. Foarte bine la interior se dezvolta si calamodinul, dar si exoticul kumqvat, care pare sa reziste bine la temperaturi mai scazute.

Sursa foto: gardenista.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului