Capsunii sunt unii dintre cei mai cultivati arbusti fructiferi la nivel mondial, iar motivul pentru care reusesc sa domine lista acestui tip de arbusti este usor de inteles: fructele se coc rapid, recoltele sunt generoase, iar vanzarile sunt satisfacatoare pentru producatori. Capsunele sunt pline de vitamine si substante antioxidante care ajuta organismul sa previna dezvoltarea anumitor afectiuni, insa dincolo de aceste lucruri cunoscute, exista si lucruri mai putin cunoscute despre delicioasele fructe.
1. In Belgia exista un muzeu dedicat capsunelor
Daca vei dori vreodata sa afli totul despre capsune, trebuie sa ajungi in Belgia, la Muzeul Capsunelor (Musee de la Fraise). Pe langa numeroasele carti despre cultivarea si ingrijirea arbustului fructifer, poti pleca acasa cu o multime de suveniruri care amintesc de capsune: de la bere si alte bauturi alcoolice cu aroma de capsune, la dulciuri cu capsune, dulceata si gemuri.
2. Capsunele aveau puteri tamaduitoare in Roma Antica
Romanii erau innebuniti dupa capsune, nu atat datorita gustului lor dulce-acrisor, cat datorita proprietatilor tamaduitoare. De la depresie si febra, pana la pietre la rinichi, romanii considerau ca toate bolile puteau fi tratate cu delicioasele capsune.
3. Capsunele verzi se pot mura
Daca pentru sezonul rece vrei sa conservi si altfel de muraturi, in afara de clasicii castraveti, varza si gogosari, poti incerca sa prepari capsune murate. Pentru aceasta operatiune, fructele trebuie sa fie verzi, altfel devin moi in borcan.
4. Capsunele au fost un simbol al perfectiunii si iubirii
In vremuri antice, capsunele erau un simbol al iubirii, iar oamenii credeau ca daca sectioneaza in jumatate o capsuna si o impart cu o persoana de sex opus, aceasta se va indragosti pe loc. Capetele incoronate si nobilii le cereau adesea muncitorilor sa sculpteze forme de capsune pe altare si pe stalpi, pentru a marca perfectiunea constructiilor.
5. In Bavaria, oamenii ofera capsune spiridusilor
In anumite zone din regiunea Bavaria (Germania), exista o traditie veche de secole, conform careia in fiecare primavara posesorii de vaci trebuie sa lege o ghirlanda de capsune in jurul coarnelor animalelor, pentru a le proteja de spiridusi. Traditia spune ca vacile protejate ofera mai mult lapte si au pui mai sanatosi.
Sursa foto: ces.ncsu.edu