Fructe

#curiozitati #capsune #capsuni #fructe #arbusti fructiferi

5 lucruri interesante despre capsuni si capsune

Capsunii sunt unii dintre cei mai cultivati arbusti fructiferi la nivel mondial, iar motivul pentru care reusesc sa domine lista acestui tip de arbusti este usor de inteles: fructele se coc rapid, recoltele sunt generoase, iar vanzarile sunt satisfacatoare pentru producatori. Capsunele sunt pline de vitamine si substante antioxidante care ajuta organismul sa previna dezvoltarea anumitor afectiuni, insa dincolo de aceste lucruri cunoscute, exista si lucruri mai putin cunoscute despre delicioasele fructe.


1. In Belgia exista un muzeu dedicat capsunelor

Daca vei dori vreodata sa afli totul despre capsune, trebuie sa ajungi in Belgia, la Muzeul Capsunelor (Musee de la Fraise). Pe langa numeroasele carti despre cultivarea si ingrijirea arbustului fructifer, poti pleca acasa cu o multime de suveniruri care amintesc de capsune: de la bere si alte bauturi alcoolice cu aroma de capsune, la dulciuri cu capsune, dulceata si gemuri.


2. Capsunele aveau puteri tamaduitoare in Roma Antica

Romanii erau innebuniti dupa capsune, nu atat datorita gustului lor dulce-acrisor, cat datorita proprietatilor tamaduitoare. De la depresie si febra, pana la pietre la rinichi, romanii considerau ca toate bolile puteau fi tratate cu delicioasele capsune.


3. Capsunele verzi se pot mura

Daca pentru sezonul rece vrei sa conservi si altfel de muraturi, in afara de clasicii castraveti, varza si gogosari, poti incerca sa prepari capsune murate. Pentru aceasta operatiune, fructele trebuie sa fie verzi, altfel devin moi in borcan.


4. Capsunele au fost un simbol al perfectiunii si iubirii

In vremuri antice, capsunele erau un simbol al iubirii, iar oamenii credeau ca daca sectioneaza in jumatate o capsuna si o impart cu o persoana de sex opus, aceasta se va indragosti pe loc. Capetele incoronate si nobilii le cereau adesea muncitorilor sa sculpteze forme de capsune pe altare si pe stalpi, pentru a marca perfectiunea constructiilor.


5. In Bavaria, oamenii ofera capsune spiridusilor

In anumite zone din regiunea Bavaria (Germania), exista o traditie veche de secole, conform careia in fiecare primavara posesorii de vaci trebuie sa lege o ghirlanda de capsune in jurul coarnelor animalelor, pentru a le proteja de spiridusi. Traditia spune ca vacile protejate ofera mai mult lapte si au pui mai sanatosi.

Sursa foto: ces.ncsu.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului