Fructe

#fructe pitice #legume pitice #crestere fructe #crestere legume #legume gradina # fructe gradina

5 fructe si legume din tara piticilor! Cum sa le cresti in gradina

In ceea ce priveste cultivarea legumelor si fructelor in gradina, in ultimii ani au fost adoptate diverse practici. Nu mai este importanta doar calitatea acestora, ci si aspectul estetic pe care il creeaza. Astfel, au fost inventate legumele si fructele in miniatura, cunoscute si sub denumirea de soiuri pitice, al caror gust este neschimbat, insa din punct de vedere vizual par mai deosebite.

Aceste fructe si legume pot fi cultivate atat direct in pamant, cat si in ghivece pe care le poti aranja frumos in spatiile de langa casa. Iata asadar cinci exemple de fructe si legume din tara piticilor care sunt foarte usor de crescut in gradina ta.

Capsunile salbatice

Sursa foto: unsplash.com

Capsunile salbatice, cunoscute si sub denumirea de fragute, sunt mult mai mici decat capsunile normale pe care le vezi de obicei in gradini sau magazine. Planta acestor capsuni este caracterizata prin tulpina inalta, frunzele mari si florile albe. De regula, florile se ivesc primavara, iar pe perioada lunilor de vara apar si fructele.

Morcovii mici si rotunzi

Sursa foto: bhg.com

Morcovii rotunzi sunt cunoscuti si sub numele de morcovi Thumbelina. Acestia au o forma atipica, fiind mai tari si mai rotunzi, total diferiti de morcovii clasici si lunguieti. Partea de deasupra a acestor morcovi este foarte moale si nu este nevoie sa ii decojesti inainte de a ii consuma. Asemenea morcovilor clasici, si acestia trebuie protejati de soare si udati in mod frecvent, insa nu excesiv.

Vinetele pitice

Sursa foto: pixabay.com

Vinetele pitice au o forma mult mai mica si mai deosebita, fiind usor de recunoscut dupa aspectul lor mic si combinatia frecventa a nuantelor de mov si alb. In privinta gustului, aceste vinete sunt asemanatoare cu cele de dimensiuni normale. In momentul cultivarii acestora, trebuie sa alegi cu atentie zona din gradina in care le vei aseza – iubesc lumina si se dezvolta cel mai bine atunci cand au acces la razele soarelui.

Vinetele pitice pot fi recoltate atunci cand dimensiunea lor ajunge la aproximativ 11-13 centimetri.

Cucamelon

Sursa foto: pixabay.com

Cucamelon este un fruct-leguma care reprezinta o imbinare deosebita intre castravete si pepene rosu. La exterior, coaja acestuia seamana foarte bine cu cea caracteristica pepenelui verde, insa gustul sau este o combinatie de castravete si lime.

Planta cucamelonului poate produce fructe pentru multi ani, atata timp cat radacina sa nu ingheata. De aceea, pe perioada iernii este recomandat sa o dezgropi si sa o depozitezi intr-un mediu optim. Printre beneficiile sale se numara atat aspectul inedit, gustul, cat si faptul ca se dezvolta mai usor comparativ cu castravetii clasici. In plus, daunatorii obisnuiti nu vor ataca planta. Cultivarea cucamelonului trebuie facuta intr-un loc luminos si insorit.

Ceapa perlata

Sursa foto: bhg.com

Ceapa perlata este caracterizata de dimensiuni foarte mici, de regula ajungand pana la doi centimetri in diametru. Aceasta are un aspect deosebit si o aroma diferita, fiind folosita deseori in mancaruri pentru a le oferi un gust aparte.

Cultivarea acestui soi se face in mod similar cu soiul de ceapa clasica, insa ceapa perlata se maturizeaza mai rapid, astfel incat te vei putea bucura mai repede de cultura.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare