Fructe

#gutui #pom fructifer #fructe

10 lucruri pe care nu le stiai despre gutui

Gutuiul  este un copac fructifer foarte des intalnit in tara noastra. In ciuda acestui lucru, gutuiul are in urma sa o istorie bogata si frumoasa. Iata cateva informatii inedite despre gutui .


1 Gutuile fac parte din aceeasi familie cu merele si apartin speciei  de fructe semintoase. Totusi, se spune ca gutuile ar fi mai vechi decat merele si ca de fapt cu acestea l-ar fi ispitit Eva pe Adam in Edenului.


2 Turcia este pe primul loc in productia mondiala de gutui (produce aproximativ un sfert din totalul de pe glob).


3 Daca gutuile pe care le stim noi sunt tari si crocante, cele care cresc in Asia de vest si tarile tropicale, sunt moi si suculente. Culoarea acestora este mai aurie, iar mirosul mai puternic. Unele persoane ar putea spune ca mirosul lor este coplesitor si chiar greu de suportat.


4 In unele tari, gutuia este considerata prea tare, motiv pentru care este consumata fiarta sau coapta.


5 Semintele de gutui fierte in apa formeaza un fel de jeleu care in Orientul Mijlociu este utilizat pentru a trata durerile de gat.


6 Gutuile oxideaza rapid dupa taiere , asa ca pentru a preveni acest lucru, ele trebuie sa fie pastrate in apa minerala .


7 Gutuiul este unul dintre copacii cu cele mai frumoase flori. Foarte multi gradinari planteaza copacul tocmai datorita acestui beneficiu .


8 Acesti copaci pot inflori si face fructe chiar daca sunt supusi unor conditii climatice foarte aspre.


9 Unii oameni folosesc gutuile pentru a improspata mirosul din camere. Oamenii de la tara, de exemplu, le pun pe plita/soba si se bucura de  mireasma placuta pe care fructele o imprastie.


10 Calitatile medicinale ale gutuilor au fost apreciate din cele mai vechi timpuri. Spre exemplu, Shakespeare a scris despre acestea ca ar fi un panaceu pentru stomac.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului