Fitness

#musculatura #masa musculara #creatina #suplimente nutritive

Rolul creatinei cand faci sport

Din dorinta de a alerga mai repede, de a avea un corp musculos si de a fi cat mai performanti in competitii, numerosi atleti apeleaza la o serie de medicamente si suplimente alimentare. Creatina este una dintre cele mai importante substante nutritive, extrem de eficienta pentru atleti si persoanele sportive. Aceasta ajuta la marirea masei musculare si la fortificarea organismului.

Popularitatea creatinei este datorata accesibilitatii acesteia. Pe piata se gasesc numeroase produse care contin creatina: pudra de creatina, tablete, batoane energizante si bauturi. Aceste produse sunt disponibile fara prescriptia medicului.
 

Ce este creatina


Creatina este o substanta naturala care in organism se transforma in fosfati de creatina. Fosfatii de creatina ajuta la formarea unei substante, adenozin trifosfat (ATP), care ofera energie pentru contractiile musculare.

Organismul uman produce o parte din creatina pe care o foloseste. De asemenea, creatina poate fi gasita si in alimente bogate in proteine precum carnea.
 

Cum actioneaza creatina


In anii '70, cercetatorii au descoperit ca administrarea de suplimente de creatina mareste performanta fizica. In anii '90 atletii au inceput sa foloseasca acest supliment si in scurt timp, creatina a devenit foarte populara.

Suplimentele pe baza de creatina sunt insa populare si in randul adolescentilor, jucatorilor de fotbal sau gimnastilor.

Creatina imbunatateste forta organismului, mareste masa musculara si ajuta la refacerea musculara dupa exercitii intense. Stimularea musculara imbunatateste si viteza si energia.

Pe langa beneficiile pentru musculatura si performanta sportiva, creatina este utila si in tratarea altor afectiuni, in special afectiuni cardiace.

De asemenea, creatina reduce si nivelul de colesterol din sange. Este recomandata si bolnavilor care sufera de Parkinson.
 

Doza recomandata de creatina


Doza recomandata de creatina pentru un adult normal este de 1 - 2 grame si poate fi procurata prin dieta, din alimentele bogate in proteine, precum carnea sau pestele.

Pentru performanta atletica, doza recomandata este intre 10 si 30 de grame pe zi. Doza de mententana este de 2 - 5 grame pe zi.

Creatina se gaseste in mod natural in carne rosie, carne de pasare si peste.
 

Efectele secundare ale creatinei


Chiar daca creatina este un supliment alimentar sigur, exista si persoane care nu raspund bine, in special daca este consumata in exces. Printre efectele secundare se numara cresterea in greutate, anxietatea, dificultatile de respiratie, diareea, oboseala, febra, durerile de cap, greata, voma, deranjamentele stomacale, problemele renale sau retentia de apa.

Anumite medicamente, in special cele pentru diabet si diureticele, pot avea interactiuni periculoase cu creatina. Consumul de alte substante stimulente, precum cofeina, poate mari riscul de efecte secundare.

Creatina nu este recomandata persoanelor care sufera de afectiuni renale, hepatice sau diabet. De asemenea, persoanele sub 18 ani, femeile insarcinate sau are alapteaza nu trebuie sa ia suplimente cu creatina.

Atunci cand iei suplimente cu creatina este foarte important sa bei suficienta apa, pentru a preveni deshidratarea.

Inainte insa de a lua creatina sau orice alt supliment este indicat sa discuti cu medicul.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare