Fitness

#carantina #musculatura #miscare #sport

Musculatura si carantina – ce poti face pentru a nu ramane in urma cu antrenamentele

Statul acasa iti va afecta stilul de viata, mai ales daca erai pasionata de sport si de tot ce inseamna tonifiere. Inainte sa te panichezi din cauza schimbarilor care pot aparea in corpul tau daca ai acumulat deja o masa musculara insemnata, gandeste-te cum poti profita de aceasta situatie. Orele petrecute la sala probabil ca iti incarcau deja si mai tare programul, iar timpul dedicat celorlaltor pasiuni ale tale aproape nu mai exista. Acum, in schimb, daca muncesti de acasa sau esti intr-o pauza, ai mai mult timp la indemana pentru exercitii fizice si antrenamente de tot felul. Iata cateva idei legate de ceea ce trebuie sa faci de acum incolo:

Muta sala de fitness acasa

Daca tu si partenerul tau faceati un cuplu perfect la sala, nimic nu va impiedica sa continuati sa fiti la fel si acasa, oricat timp este necesar. Daca locuiesti la casa, dispui de un spatiu mai mare care poate fi transformat intr-o sala de fitness improvizata, asa ca profita de incaperi precum garajul și terasa sau chiar de intreaga curte din spate. Asigura-te ca iti faci un „stoc” suficient de echipamente sportive si accesorii, precum gantere, care sa fie potrivite pentru nevoile fiecarui membru al familiei cu care imparti aceasta pasiune. Avand mai multa libertate si mai mult spatiu, poti incerca lucruri inedite precum sesiuni de sport in aer liber in curte atat dimineata, cat si noaptea. Poti sa te bucuri de un rasarit sau un apus pe cinste in timpul sesiunilor de antrenament din fiecare zi.

Consuma alimente bogate in proteine

Alimentatia este la fel de importanta ca miscarea, iar perioada de distantare sociala te poate provoca la acest capitol. Cele trei mese ale zilei trebuie sa ramana la fel de importante, iar gustarile trebuie reduse sau inlocuite cu alternative sanatoase. Statul in casa te va face sa optezi pentru gustari in momente nepotrivite sau sa exagerezi. Este important sa-ti pastrezi obiceiurile sanatoase si sa eviti sa te lasi prada stresului, pentru ca astfel de momente te vor face sa mananci mai mult si haotic. Printre alimentele bogate in proteine pe care trebuie sa le consumi se numara ouale, carnea de pasare, produse lactatele cu mai putina grasime, soia, alune și nuci. Daca ai un program deja stabilit cu nutritionistul sau antrenorul personal, nu il intrerupe nici pe perioada in care stai acasa.

Nu renunta la obiceiuri chiar daca stai acasa

Trecerea de la cateva antrenamente in sala pe saptamana la viata pe canapea, in fata televizorului, va influenta nivelul de anduranta si iti va da peste cap programul obisnuit. Pentru a-ti pastra sanatatea fizica, dar si pe cea mintala, trebuie sa continui cu ritmul pe care ti l-ai impus inainte de starea de urgenta. Concentreaza-ti timpul pe care il dedicai de obicei antrenamentelor si pe exercitiile de baza:

  • flotari;
  • genuflexiuni (squats);
  • aplecari cu greutati;
  • fandari.

Accepta noi provocari in fiecare zi si pastreaza un jurnal al exercitiilor pe care le faci. Trebuie sa progresezi si acasa pentru a fi in forma excelenta cand te vei putea intoarce la sala. Pentru a reusi sa ramai dedicata exercitiilor trebuie sa:

  • cresti ritmul (mai multe seturi sau repetitii);
  • maresti timpul sub presiune (muschii sa lucreze mai mult);
  • cresti intensitatea (mai putine pauze):
  • lucrezi la aceeasi forma in mai multe seturi.

Trebuie sa te adaptezi situatiei actuale si sa continui sa te dedici activitatilor care te ajuta sa ramai in forma din toate punctele de vedere. Pauzele lungi nu vor face decat sa te scoata din ritm, iar momentul in care vei putea reincepe programul obisnuit te va surprinde intr-o forma fizica slaba si vei recupera mai greu timpul pierdut.

Acasa poti avea suficient spatiu, echipament si timp daca nu iti lipseste dedicatia. Masa musculara nu va fi pierduta peste noapte daca nu mai poti ajunge la sala regulat, insa o scadere accentuata poate fi observata dupa saptamani intregi fara activitate fizica insemnata. Continua-ti obiceiurile sanatoase si nu lenevi prea mult.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare