Fitness

#antrenament #fitness #HIIT #antrenament rapid de slabire #antrenament slabire #slabire rapida

HIIT- antrenamentul rapid de slabire

Antrenamentul de inalta intensitate, denumit HIIT, este o forma populara de exercitii care combina doua dintre cele mai eficiente metode de ardere a grasimilor.


Antrenamente de ardere a grasimilor

Primul antrenament de acest fel impinge corpul spre un efort maxim pentru a obosi rapid muschii in timp ce consumi o mare cantitate de oxigen, intr-un timp foarte scurt. Cu cat muschii lucreaza mai mult, cu atat au nevoie de o cantitate mai mare de oxigen. Acest tip de exercitiu declanseaza efectul "afterburn", ceea ce inseamna ca organismul continua sa consume oxigen si implicit arde calorii, pana la 48 de ore dupa terminarea antrenamentului.

Al doilea tip de antrenament alterneaza perioadele de efort intens cu perioadele de efort redus. In timpul unui asemenea antrenament arzi mai multe calorii decat daca te antrenezi 20 de minute intr-un ritm constant. Totodata, vei reusi sa iti lucrezi mai bine muschii si sa iti mentii starea de echilibru.

Prin combinarea celor doua antrenamente, vei obtine rezultate mai bune in ceea ce priveste arderea grasimilor, iar musculatura va fi mai bine lucrata, in perioade de antrenament mai scurte. Asadar, HIIT maximizeaza rata metabolismului, optimizeaza dezvoltarea masei musculare, mentine musculatura in timpul arderii grasimii si ajuta la arderea mai multor calorii, atat in timpul antrenamentelor, cat si in perioada imediat urmatoare.


Avantajele antrenamentelor HIIT

Antrenamentele cardio la o intensitate mare, intr-o perioada scurta de timp, te ajuta sa-ti antrenezi fibrele musculare pentru a dobandi o rezistenta mai mare la efort. Studiile au aratat ca 20 de minute de antrenamente HIIT cu 8 secunde sprint si 12 secunde de pauza te ajuta sa pierzi de sase ori mai multa grasime corporala, decat daca ai lucra 40 de minute cardio la o intensitate constanta.

Potrivit unui studiu recent, persoanele care au urmat un program de opt saptamani de HIIT au reusit sa scada procentul de grasime corporala cu 2%, in timp ce persoanele care un urmat un program de antrenament la o intensitate moderata nu au reusit sa piarda niciun procent de grasime.


Metode de antrenamente

Exista trei metode in care poti efectua aceste antrenamente: metoda Tabata, metoda "Little" si antrenament cu "turbulente".

Metoda Tabata a fost dezvoltata in 1996 de catre dr. Izumi Tabata din Japonia. Aceasta metoda presupune antrenamente de patru minute, care implica 20 de secunde la intensitate mare urmate de 10 secunde de odihna, a cate opt serii. Frecventa recomandata de Tabata este intre doua si patru ori pe saptamana. Aceasta metoda este recomandata in special persoanelor care au deja corpul lucrat si isi doresc sa si-l pastreze tonifiat.

Metoda "Little" a fost dezvoltata de medicii Johnathan Little si Martin Gibala in 2009. Aceasta metoda presupune antrenamente de 27 de minute, care implica 60 de secunde la intensitate mare, urmate de 75 de secunde la intensitate mica, a cate 12 serii. Frecventa recomandata este de trei ori pe saptamana.

Antrenamentul cu "turbulente" a fost dezvoltat de catre cercetatorul Craig Ballantyne. Aceasta metoda implica 45 de minute de antrenament in care sa faci cinci minite de cardio, dupa care opt repetari cu haltere ori gantere si un minut de exercitii de catarare. Frecventa recomandata este de trei ori pe saptamana.

Sursa foto: dominantbody.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare