Fitness

#telefoane #excursii #creativitate #gadgeturi #activitati fizice #plimbari

Drumetiile in natura stimuleaza creativitatea

Excursiile in natura sunt extrem de importante pentru mentinerea sanatatii functiilor mintale mai ales in cazul persoanelor sedentare. Noi studii arata ca persoanele care iubesc natura se descurca mai bine la testele de creativitate, in special dupa ce petrec cateva zile departe de oras si de gadgeturile moderne.

In cadrul unui studiu, 56 de persoane, cu varste cuprinse intre 28 si 46 de ani, au petrecut sase zile in salbaticie, intr-o excursie realizata de organizatia Outward Bound. Excursia a avut loc in Alaska, Colorado, Maine si Washington. Participantii la aceasta excursie nu au avut acces la telefoane, tablete, laptopuri sau alte aparaturi electronice moderne.

24 dintre participanti au efectuat un test de creativitate cu 10 intrebari in dimineata excursiei, iar 32 dintre ei in a patra zi dupa excursie. Toate cele 32 de persoane care au efectuat testul in a patra zi dupa excursie au raspuns corect la intrebarile testului, in timp ce persoanele care au efectuat testul in dimineata excursiei au raspuns corect doar la patru intrebari.

Care este legatura dintre natura si creativitate

Unul dintre realizatorii studiului, profesorul David Strayer, este de parere ca natura deblocheaza si stimuleaza activitatile cerebrale. In plus, lipsa gadgeturilor moderne a contribuit la sporirea acestui efect benefic, intrucat participantii la studiu s-au vazut nevoiti sa se bazeze doar pe propriile instincte si cunostinte.

Chiar daca nu poti merge regulat in excursii, medicii recomanda plimbarile cat mai dese in parcuri. O plimbare de 30 de minute in aer liber reduce stresul, ceea ce are un impact major asupra functiilor mintale. De asemenea, benefice sunt si exercitiile fizice, practicate de doua ori pe saptamana in aer liber. Acestea stimuleaza eliberarea de endorfine, hormoni ai fericirii. Medicii recomanda ca, in timpul activitatilor fizice, sa renuntam la telefoanele mobile. In schimb, este recomandat sa ascultam muzica, care are un efect calmant. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare