Fitness

#boli cardiovasculare #fitness #exercitii fizice

Doua exercitii care reduc riscul de aparitie al bolilor cadiovasculare

Bolile cardiace descriu o serie de afectiuni legate de inima, ele incluzand boli ale vaselor de sange (boala coroniana), probleme de rimt cardiac (aritmii), defecte cardiace congenitale, etc.

Bolile cardiovasculare se refera, in general, la afectiuni care implica vasele de sange ingustate sau blocate si care pot genera un atac de cord, dureri in piept (angina) sau accident vascular cerebral. Alte afectiuni, cum ar fi cele care afecteaza muschiul, valvele sau ritmul inimii, se incadreaza la boli cardiace.

Din fericire, multe din bolile legate de inima, cardiace sau cardiovasculare, pot fi prevenite si chiar tratate cu alegeri sanatoase de viata, adica o alimentatie echilibrata si un program regulat de exercitii fizice.

Exercitiile fizice sunt esentiale pentru sanatatea inimii

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca exercitiile fizice obisnuite sunt esentiale pentru stimularea sanatatii inimii. Insa, pentru cei care doresc sa reduca serios riscul bolilor cardiace si cardiovasculare, se recomanda un un antrenament special care se bazeaza pe combinatia a doua exercitii.

Yoga si exercitiile aerobe - ideale pentru prevenirea bolilor de inima

Cercetarile si studiile au dovedit ca yoga si exercitiile aerobe sunt extrem de eficiente pentru prevenirea bolilor cardiace si cardiovasculare. Un grup de 750 de pacienti cu afectiuni cardiace au fost supusi la trei regimuri diferite de exercitii fizice: exercitii aerobice, yoga sau o combinatie din amandoua. Studiul s-a desfasurat pe o perioada de sase luni in care toate cele trei grupuri au participat saptamanal la catre trei sesiuni ale antrenamentului alocat.

La finalul perioadei, cei din primele doua grupuri au prezentat reduceri aproape similare ale tensiunii arteriale, IMC si colesterol. Al treilea grup, care a practicat o combinatie de yoga si exercitii aerobe, a prezentat o imbunatatire aproape dubla fata de primele doua grupuri.

Yoga are multiple avantaje si dubleaza efectul altor exercitii

Acesta nu este, insa, singurul avantaj al practicii yoga. Cercetarile anterioare au dovedit ca o sedinta zilnica de yoga poate stimula puterea creierului, previne durerile de spate si chiar incetineste ritmul de imbatranire.

Se pare insa ca, in combinatie cu exercitiile aerobe, yoga este extrem de benefica pentru sanatatea inimii. Sau, altfel spus, combinatia antrenamentelor aerobe cu yoga sunt secretul pentru o buna sanatate cardiaca.

Yoga si exercitiile aerobice, impreuna, reduc stresul mental, fizic si vascular si pot duce la scaderea mortalitatii datorata bolilor cardiovasculare.

Concluzie

Daca vrei sa te bucuri de o sanatate infloritoare si sa eviti riscul bolilor cardiace si cardiovasculare, ia in considerare practicarea in paralel a exercitiilor aerobe si yoga. Pacientii cu boli de inima ar avea beneficii mari daca ar introduce in rutina zilnica practica yoga. Ei pot incepe cu posturi usoare si sesiuni de cate 15, 20 de minute, crescand treptat complexitatea exercitiilor si lungimea unei sedinte.

Totodata, pot completa aceste sedinte cu exercitii aerobe, cum ar fi alergarile usoare sau mersul rapid, ciclismul sau chiar dansul.

Pentru a dubla efectul acestor exercitii, adoptarea unei alimentatii sanatoase, bogata in fibre, omega 3 si omega 6 poate fi de folos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare