Fitness

#dieta #exercitii fizice #sanatate #cum sa slabesti

Doar 20 de minute sunt suficiente! Cum te ajuta exercitiile fizice cu greutati

Exercitiile fizice iti ofera beneficii atat asupra trupului, cat si asupra mintii. Iar daca scopul tau nu este doar acela de a-ti sculpta trupul si a-ti tonifica musculatura, ar trebui sa stii ca exercitiile cu greutati au efecte benefice dovedite asupra sanatatii cerebrale!

Un studiu publicat la finele lunii septembrie in revista Acta Psychologica dezvaluie ca pana si o sesiune scurta de antrenament, de doar 20 de minute, contribuie la imbunatatirea memoriei pe termen lung cu aproximativ 10%!

Beneficii concrete asupra memoriei

Cercetarea, efectuata de specialisti de la Institutul Tehnologic din Georgia, a implicat 46 de participanti adulti, perfect sanatosi, care au fost rugati sa retina o serie de 90 de fotografii. Apoi, jumatate dintre acestia au facut miscare (50 de repetari la un aparat de extensii pentru picioare), in timp ce cealalta jumatate nu a facut nimic. La final, cercetatorii au prelevat mostre de saliva de la ambele grupuri de participanti.

Doua zile mai tarziu, participantilor le-au fost aratate 180 de fotografii, intre care se aflau si cele 90 prezentate anterior, si au fost rugati sa indice care erau imaginile pe care le vazusera inainte.

Specialistii au constatat ca grupul care facuse sport si-a amintit circa 60% dintre pozele pe care le vazuse cu doua zile in urma, spre deosebire de grupul sedentar, care si-a amintit doar 50%.

Norepinefrina, secretul memoriei fara cusur

Explicatia? Cresterea nivelului de norepinefrina, un hormon al stresului, specifica activitatii fizice, influenteaza pozitiv memoria, rezultat confirmat si de studii anterioare.

Mai precis, un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din California, Irvine, publicat in 2012, a demonstrat ca o sesiune scurta de antrenament fizic contribuie la imbunatatirea memoriei gratie intocmai secretiei suplimentare de norepinefrina. Studiul a fost realizat asupra unui esantion de barbati si femei cu varste cuprinse intre 50 si 85 de ani.

"Descoperirile noastre sunt incurajatoare, intrucat ne ajuta sa ne facem o idee cu privire la regiunile cerebrale care ar putea sustine beneficiile asupra memoriei, generate de exercitiul fizic", a declarat, pentru Huffington Post, dr. Audrey Duarte, profesor asociat de psihologie si unul dintre autorii actualului studiu.

Foto: avenueform.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare