Fitness

#mers pe jos #rutina #sanatate

Cum transformi mersul pe jos intr-o rutina extrem de sanatoasa

 

Mersul pe jos, o activitate atat de banala, dar in acelasi timp extrem de sanatoasa pentru trup si pentru spirit, este foarte putin exploatat. Daca i-am cunoaste adevaratul potential poate ca ne-am plimba mai mult si mai des.

Uneori, exercitiul fizic este ultimul lucru pe care simti nevoia sa il faci zile la rand. Chiar daca poate fi dificil sa gasesti timp si motivatie sa o iei la pas, corpul tau are nevoie de miscare. La fel si creierul tau. Melissa M. Markofski, doctorand, profesor asistent la Departamentul de Sanatate si Performanta Umana de la Universitatea din Houston, sustine ca, potrivit cercetarilor, persoanele care fac efort fizic au o mai buna sanatate mintala si raspund mai bine la stres. Iata cum sa te motivezi sa faci din mersul pe jos o rutina.

Iesi la plimbare cu prietenii

Atata timp cat practici distantarea sociala si porti masca pentru a preveni transmiterea virusului Covid-19, activitatea fizica te poate ajuta sa treci prin aceste momente stresante. Mersul pe jos alaturi de o alta persoana sau de mai multe face plimbarea mai usoara si mai placuta. Afinitatea cu o persoana care are aceleasi obiceiuri ca tine creeaza o legatura deosebita. Mersul pe jos intareste muschii si oasele, creste energia si imbunatateste ritmul cardiac si functia creierului.

Sporeste treptat intensitatea

Cresterea treptata a ritmului de mers de la lent la moderat sporeste numarul de calorii arse si creste beneficiile pentru sanatate. Pentru a-ti imbunatati metabolismul, incearca sa ai intre 100 si 130 de pasi pe minut. Fii atenta la postura si exerseaza respiratia diafragmatica pentru a imbunatati si mai mult beneficiile cardiopulmonare ale mersului pe jos.

Ia-ti cu tine animalul de companie

Daca nu ai un prieten cu care sa iesi la plimbare, atunci ia cu tine animelul de companie. Si in acest caz beneficiile sunt de ambele parti. Un studiu publicat in 2017 in Jurnalul International de Cercetari de Mediu si Sanatate Publica arata ca persoanele care au caini sunt mai active, in general, decat cele care nu detin un animal de companie si sunt mai sanatoase fizic si psihic.

Profita de o dispozitie proasta ca sa te motivezi

Mersul pe jos te poate scoate usor dintr-o dispozitie neplacuta, intrucat creste nivelul de endorfine si serotonina, hormonii responsabili pentru starea de bine. Asadar, cand nu te simti in apele tale, porneste la o plimbare prin cartier. Starea ta de spirit va fi imbunatatita rapid.

Ti-e pofta de dulce? Iesi la plimbare

Persoanele care merg mult pe jos sau fac alte forme de exercitii fizice au un apetit mai scazut pentru alimente nesanatoase, inclusiv dulciuri, potrivit unui studiu din 2018, publicat in revista Nutrients.

Iesi afara dupa ce ai mancat

O plimbare rapida dupa masa ajuta la eliminarea zaharului din sange. Aceasta forma de fitness este ideala chiar si pentru cei cu diabet sau alte afectiuni de sanatate. Mersul poate parea simplu, dar este o forma excelenta de exercitii fizice si ofera beneficii fizice si psihologice multiple, indiferent de varsta sau de starea de sanatate. In plus, este si extrem de accesibil, tinand cont ca nu necesita echipamente speciale.

Foloseste un tracker pentru motivare

O bratara fitness ori un tracker instalat pe telefonul mobil pe care il porti in buzunar te pot determina sa mergi mai mult. Stabileste-ti obiective zilnice privind numarul de pasi si ambitioneaza-te sa le atingi, ba chiar sa le depasesti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare