Fitness

#curatare echipament sportiv #echipament sportiv #echipament sala #sala

Cum sa iti cureti eficient echipamentul sportiv?

Indiferent de sportul pe care il practici, echipamentul pe care il folosesti are nevoie de o ingrijire speciala.

Pe langa faptul ca anumite materiale au nevoie de o intretinere adecvata pentru a-si pastra proprietatile (rezistenta la apa sau vant, de exemplu), un echipament ud devine un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor. Astfel, daca nu este curatat in profunzime, in tesatura se poate imprima un miros neplacut dificil de eliminat.

Mai mult de atat, in timpul activitatilor sportive porii pielii sunt deschisi, astfel ca pot permite patrunderea bacteriilor sau a particulelor de praf, acestea devenind un pericol pentru sanatate.

Fii atent la tesatura echipamentului

Pentru un antrenament eficient, este important si sa iti alegi cu atentie echipamentul pe care il folosesti. Astfel, trebuie sa te asiguri ca:

  • materialul textil permite aerului sa circule;
  • imbracamintea nu retine transpiratia;
  • atat imbracamintea, cat si incaltamintea sunt comode, astfel incat sa ai libertate de miscare.

Avand in vedere ca transpiratia este principalul factor al imprimarii mirosului neplacut in materialul textil, tine cont de faptul ca, in general, corpul unui barbat produce o cantitate mai mare de transpiratie decat cel al unei femei. Greutatea, intensitatea efortului fizic, temperatura, dar si factorul genetic influenteaza nivelul de transpiratie al organismului. De obicei, barbatii au o greutate mai mare si o masa musculara mai dezvoltata - din acest motiv, corpul elimina mai multa caldura, care duce la un nivel mai mare de transpiratie.

Daca vorbim de o activitate fizica intensa, poti opta pentru un echipament din materiale tehnice special create pentru a permite circulatia aerului, a rezista la apa, a proteja corpul de frig si, nu in ultimul rand, pentru a asigura confortul necesar de-a lungul antrenamentului.

Chiar si pentru un efort mai mic, o plimbare sau o excursie pe munte, modelele de echipamente sportive si treninguri pentru barbati din colectiile noi pun semnul egal intre design, materiale de calitate si confort.

Aeriseste constant echipamentul sportiv

Primul pas in ingrijirea echipamentului sportiv este aerisirea acestuia dupa fiecare antrenament.

Pentru a evita aparitia mirosului neplacut in tesatura, nu este indicat sa pastrezi hainele si incaltamintea ude in geanta sau in cosul de rufe.

Spala cat mai des imbracamintea si incaltamintea sportiva

Pasul urmator este spalarea echipamentului. Tine cont ca fiecare material textil are propriile cerinte pentru o curatare eficienta, iar cele din echipamentele sportive au nevoie de o atentie speciala.

Iata cateva sfaturi pentru o ingrijire corecta a echipamentului sportiv:

  • inmoaie hainele inainte de a le spala - pentru inlaturarea bacteriilor din tesatura, pregateste o solutie (¼ otet, ¾ apa) in care sa tii imbracamintea la inmuiat pentru aproximativ 30 de minute;
  • intoarce hainele pe dos - deoarece suprafata din interior este cea care a fost in contact cu pielea in timpul antrenamentului, aceasta trebuie expusa direct la detergent si apa, pentru o curatare eficienta;
  • utilizeaza o cantitate mai mica de detergent - fibrele sintetice din compozitia majoritatii echipamentelor sportive retin reziduuri de detergent, iar mirosul neplacut poate ramane in tesatura chiar si dupa o spalare temeinica. Astfel, este indicat sa folosesti ½ din cantitatea de detergent pe care o utilizezi in mod normal;
  • foloseste un program special al masinii de spalat - unele masini de spalat au program conceput pentru curatarea echipamentului sportiv. Daca nu ai o astfel de masina, foloseste un program scurt si o temperatura de 30-40°C;
  • nu folosi balsam de rufe - similar utilizarii unei cantitati mari de detergent, utilizarea balsamului de rufe nu permite o clatire eficienta, iar reziduurile blocate in tesatura pot lasa un miros neplacut.

Iata cateva sfaturi pentru ingrijirea incaltamintei sport:

  • foloseste bicarbonat de sodiu - cu cateva ore inainte de spalare, adauga in interiorul incaltamintei bicarbonat de sodiu pentru eliminarea mirosului neplacut;
  • curata sireturile si branturile separat - pentru a evita deteriorarea branturilor in masina de spalat, curata-le separat, folosind apa si bicarbonat de sodiu. In cazul sireturilor, poti folosi saculeti speciali pe care sa ii pui in masina de spalat;
  • curata talpa - daca antrenamentul a avut loc afara, asigura-te ca ai curatat inainte noroiul si murdaria de pe talpa;
  • adauga un prosop in cuva - astfel, minimizezi impactul incaltamintei cu suprafata cuvei, implicit, deteriorarea acestora;
  • utilizeaza o cantitate mica de detergent - similar procesului de curatare a imbracamintei sportive, o cantitate mare de detergent nu ar permite o curatare eficienta.

Usuca eficient hainele in care ai facut sport

Uscarea echipamentului sportiv nu este un pas ce trebuie neglijat.

Deoarece temperaturile ridicate au un efect antibacterian, atat pentru imbracaminte, cat si pentru incaltaminte, cel mai bine este sa le usuci in razele soarelui si in aer liber. Astfel, previi aparitia mirosurilor neplacute din tesatura si te poti bucura, din nou, de prospetimea hainelor.

Daca vei tine cont de aceste sfaturi, echipamentul sportiv iti va asigura confortul necesar in timpul antrenamentului sau al plimbarilor si te vei putea bucura pentru o perioada lunga de timp de prospetimea lor.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare