Fitness

# rutina zilnica #sport

Cum poti introduce mai usor sportul in rutina ta zilnica de acasa

De cate ori nu ti-ai spus ca de luni iti faci abonament la sala? Platesti apoi pentru 30 de zile de miscare, mergi de cel mult doua ori si apoi intervine ceva care te face sa uiti complet de angajamentul pe care ti l-ai luat. Chiar daca este practicat sau nu, sportul este acel subiect de discutie la care oricine isi poate da cu parerea. Multi s-au apucat, dar s-au lasat imediat, altii inca asteapta momentul potrivit, in timp ce unii incearca sa isi faca un obicei sanatos din a-si pune corpul in miscare macar din cand in cand. In mod clar, sa iti schimbi rutina nu este extraordinar de usor, dar asta nu inseamna ca nu exista trucuri ca sa aduci si o schimbare pozitiva in felul tau zilnic de-a trai.

Stabileste-ti o ora clara dedicata sportului

Nu trebuie sa mergi la sala ca sa fii activa, poti sa faci miscare chiar si acasa, atat timp cat ai un echipament de sport potrivit. Pornind de aici, repetitia este mama invataturii, iar aceasta regula se aplica si in acest caz. Daca vrei ca sportul sa faca parte din rutina ta zilnica de acasa, atunci primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa gasesti fereastra potrivita de timp. Daca esti o persoana mai matinala, atunci poti incerca sa faci zilnic 30 de minute de sport dis-de-dimineata. Ai grija sa nu mananci inainte de a face miscare. Rezuma-te la o banana, afine sau fructe de padure, spre exemplu, care te vor ajuta sa ai energie. La finalul celor 30 de minute poti sa mananci un mic dejun sanatos, cu o sursa de proteine si legume verzi. Desigur, alege si o cafea sau un ceai in functie de preferinte si de gust.

Fixeaza-ti un set de obiective

Nu trebuie sa fie nimic complicat aici, pentru ca obiectivele pot fi de mai multe feluri. Poti sa iti setezi o greutate la care vrei sa ajungi sau o masura la care vrei sa cobori sau sa cresti, pentru ca sportul te ajuta si sa definesti mai bine sau sa cresti masa musculara, nu numai sa slabesti. Un alt obiectiv poate fi pur si simplu reflexul de a face miscare, iar aici trebuie sa iti impui un numar de zile pe luna sau pe saptamana in care sa incluzi cele 30 de minute de sport. Un alt obiectiv la care te poti gandi este sa ajungi la o anumita performanta fizica, spre exemplu sa poti executa un exercitiu intr-un anumit fel. Poate iti propui sa faci spagatul sau sa poti sta in maini.

Ajuta-te prin alimentatie

Sportul si alimentatia sunt legate intre ele. Atunci cand vorbim despre exercitii fizice facute acasa, alimentatia joaca si ea un rol foarte important. Este indicat ca programul tau de mese sa fie stabilit in functie de programul de sport. Evita sa mananci mese prea consistente cu pana la 90 de minute inainte de a face exercitii fizice. Daca practici sport seara sau chiar mai tarziu, atunci programeaza-ti mesele in asa fel incat inainte de somn sa iei o gustare sanatoasa, dar mai usoara, altfel nu vei reusi sa te odihnesti foarte mult. In esenta, potrivirea meselor cu programul de antrenament trebuie facuta in asa fel incat sa nu-ti afecteze celelalte activitati de peste zi. Daca te vei trezi mereu infometata, obosita si cu un somn deloc odihnitor, atunci principalul vinovat pe care il vei gasi va fi sportul si vei renunta la el.

Cauta-ti programe de antrenament de la persoane calificate

Miscarea este sanatoasa in orice forma. Insa cand vrei sa o transformi intr-un proces cu rezultate, trebuie sa fii mai atenta la sfaturile celor calificati. Acest detaliu este important din doua motive. In primul rand, daca nu esti obisnuita cu sportul, exista riscul accidentarilor din cauza ca nu stii cat poate duce organismul tau si nu stii sa executi corect anumite exercitii. In al doilea rand, sportul te motiveaza atata vreme cat se vad rezultatele, iar pentru ca acestea sa existe trebuie sa respecti anumite reguli. Fara rezultate, vei renunta usor, iar fara indicatii corecte nu vei avea rezultate.

Sursa foto: Elly Fairytale / Pexels

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare