Fitness

#analize #analize medicale #fitness #miscare #sport

Cinci analize si testari medicale pe care trebuie sa le faci inainte sa te apuci de sport

Atunci cand decizi sa iti schimbi stilul de viata, iti este recomandat sa introduci in rutina zilnica si exercitiile fizice. Cand vorbim insa despre sport, in cele mai multe cazuri, vorbim despre persoane care nu practica sportul in mod regulat, motiv pentru care este foarte important sa apelam la ajutorul unui specialist in domeniu.

Inainte sa iti faci un abonament la sala, un set de analize te poate scuti de viitoare accidentari sau de probleme mai grave de sanatate.

"Daca sportivii profesionisti sunt obligati sa treaca prin examinari medicale, amatorii sar de obicei peste acest proces. Chiar daca nu ai dureri sau alte simptome de boala si te simti in forma, este bine si chiar recomandat sa-ti iei masuri pentru a face miscare in siguranta.", sustine Dr. Serban Damian, specialist in nutritie sportiva, fondator al Centrul Superfit.

Iata cele cinci analize si testari medicale pe care ar trebui sa ai in vedere inainte sa te apuci de sport:

 

1. Analize de sange

Indiferent ca esti o persoana activa sau nu, un set anual de analize uzuale de sange, ajuta la depistarea din timp a anumitor afectiuni. "Este recomandat sa fim atenti mai ales la nivelurile de calciu, vitamina D, fier, magneziu, creatinina, uree, colesterol HDL/ LDL. De asemenea, este indicat sa facem si o hemoleucograma completa, transaminazele, acidul uric, glicemia.", ne sfatuieste Dr. Serban Damian.

 

 

2. Control medical general

Un medic specializat in medicina sportiva este cel mai in masura sa examineze o persoana care vrea sa inceapa o activitate fizica regulata, deoarece cunoaste bine conditiile solicitate de practicarea sportului si impactul acestuia asupra anumitor afectiuni. "Un control medico-sportiv include un examen fizic general la nivel cardio-vascular, respirator si locomotor, care presupune masurarea tensiunii si a pulsului, evaluarea tonusului muscular si a reflexelor, analizarea frecventei si amplitudinii respiratorii etc. De asemenea, se vor interpreta analizele de sange(facute in ultimele 6 luni) pentru a depista eventualele carente care pot afecta negativ sanatatea sau practicarea sportului in sine.", continua specialistul in nutritie sportiva.

 

3. EKG de repaus

Electrocardiograma (EKG) de repaus este o investigaţie non-invaziva si nedureroasa ce ofera informatii despre ritmicitatea si frecventa batailor inimii. "Pe maini, picioare si piept se aplica mai multi electrozi conectati la un aparat, care inregistreaza si imprima pe hartie impulsurile electrice ce apar la fiecare bataie a inimii. Pe baza acestora, medicul iti spune daca suferi de afectiuni cardiace care ti-ar pune in pericol sanatatea in timpul anumitor activitati fizice.", explica Dr. Serban Damian- specialist in nutritie sportiva.

 

4. Spirometrie

Spirometria masoara capacitatea respiratorie si arata cat de bine iti functioneaza plamanii. Sau de cat de rapid si eficient se pot umple si goli de aer, plamanii. Vei sufla intr-un aparat care iti analizeaza respiratia, indicand cantitatea de aer inspirata si expirata. Investigaţia nu este dureroasa si dureaza foarte putin timp.

 

5. Analiza compozitiei corporale

Cu ajutorul acestei analize, aflam cantitatea de grasime corporala si putem verifica daca este in parametri normali pentru sexul, varsta si inaltimea noastra.

"La Superfit poti face evaluarea compozitiei corporale prin doua metode: analiza impedantei bioelectrice si adipometria cu ultrasunete. Analiza impedantei bioelectrice se bazeaza pe faptul ca tesuturile fara grasime (cu continut ridicat de apa) si apa extracelulara faciliteaza trecerea curentului electric, spre deosebire de tesutul adipos. Concret, te vei sui pe un cantar special, conectat la un computer, care masoara rezistenta intampinata de curentul electric cand trece prin corpul tau (este un curent electric slab si nu implica niciun pericol). Pe baza datelor extrase, se determina cantitatea masei adipoase (grase) si non-adipoase. Adipometria cu ultrasunete masoara stratul de grasime printr-o tehnica ecografica, in mai multe puncte ale corpului, determinand valoarea procentului de grasime cu ajutorul unui soft.", explica Dr.Serban Damian, specialist in nutritie sportiva, fondator al Centrul Superfit.

Pentru a intelege mai bine potentialul sportiv al organismului tau si daca vrei sa iti imbunatatesti performantele sportive, pe langa aceste 5 examinari, mai ai la dispozitie si alte 3 tipuri de analize.

 

1. Analiza corporala 3D - aceasta iti va oferi informatii interesante despre postura, distribuţia greutaţii corporale pe talpi, procentul de grasime şi rata metabolismului bazal. O pozitie corecta ajuta oasele si articulatiile sa se mentina in forma buna, reducand stresul asupra ligamentelor.

2. Analiza mersului si alergarii - Asimetriile si deficientele aparatului locomotor pot creste riscul de accidentare. "In timp, aceste deficiente vor determina suprasolicitarea altor articulatii sau muschi, cauzand dureri si afectiuni asociate. In urma analizei mersului si alergarii, daca se constata probleme, vei primi un plan de terapie sau solutii ortopedice adecvate situatiei tale, pe baza unor masuratori exacte.", explica Dr. Serban Damian.

3. Testare cardiometabolica - ne ajuta sa aflam care sunt zonele de antrenament in care organismul consuma preponderent grasime sau carbohidrati. "Inainte de testare, ti se va masura tensiunea arteriala si ti se vor face un EKG de repaus (cu rol screening) si o spirometrie. Testul incepe cu masurarea metabolismului in repaus, apoi se efectueaza testarea la efort, pe banda de alergat sau pe bicicleta stationara. Pe durata testarii, vei respira printr-un tub conectat la un aparat si la computer, care va arata modul de reactie al metabolismului tau la diverse intensitati ale efortului fizic.", detaliaza specialistul in nutritie sportiva, Dr. Serban Damian.

Desi traim in permanenta cu stresul ca in urma unui set de analize am putea descoperi o boala care nu ne va permite sa facem sport, nu orice afectiune inseamna interzicerea complet a activitatii fizice. Aici intervine un medic sportiv te poate ajuta sa-ti adaptezi intensitatea si volumul, astfel incat sa te poti bucura de miscare fara sa-ti pui in pericol sanatatea sau chiar viata.


 


 


 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare