Fitness

#sport #iarna #dureri de spate #stretching #aerobic #pilates #cancer #depresie #raceala

5 motive pentru a face sport iarna

Atunci cand vine frigul, chiar si cei mai sportivi dintre noi incep sa sara pentru antrenamente, desi acest lucru nu face decat sa ne scada din rezistenta corpului. In special iarna, exercitiile fizice regulate te ajuta sa iti intaresti sistemul imunitar , sa ai mai multa energie si sa te feresti de eventualele stari de depresie .


Este adevarat ca iarna nu este chiar cel mai potrivit anotimp in care sa faci sport in aer liber (exceptie facand, desigur, sporturile de sezon), insa ai la dispozitie o multime de exercitii pe care le poti face chiar la tine acasa, fara sa fie nevoie sa iesi afara sau sa te duci la sala.


Iata 5 motive pentru a continua sa faci sport si iarna.


Sportul de protejeaza de raceala


Conform unui studiu american recent, atunci cand faci sport in mod regulat, sansele de a te imbolnavi de raceala sau gripa scad cu pana la 50%. Cercetatorii au testat 1000 de persoane care faceau miscare fizica de intensitate medie, 5 zile pe saptamana, timp de aproximativ 45 de minute pe zi.


David C. Nieman, coordonatorul cercetarii a declarat ca explicatia acestor rezultate este una foarte simpla: sportul stimuleaza intens sistemul imunitar, care poate lupta astfel mai eficient impotriva virusurilor.


Sportul te fereste de depresie


Toamna si iarna sunt anotimpurile in care oamenii sufera cel mai mult de depresie. Lipsa efortului fizic mentine corpul intr-o stare de amorteala, stare care ajunge in creier si pe care acesta o transforma in stari de tristete si depresie. Despresia provocata de lipsa sportului este simtita in special de persoanele care au probleme psihice sau care se confrunta cu momente dificile. Cateva minute zilnice de sport te vor ajuta sa fii mai vesel, mai bine dispus si mai optimist.


Sportul te ajuta sa slabesti


Tot in sezonul rece oamenii au tendinta sa se ingrase mai mult. Sarbatorile in care se mananca foarte mult (mai ales grasimi de origine animala), dar si straturile multiple de haine nu te vor lasa sa realizezi ca ai luat prea mult in greutate. Totusi, sportul regulat te va ajuta sa te mentii la forma ideala si chiar sa arzi surplusul de grasimi.


Sportul te ajuta sa previi cancerul


15 – 20 de minute de sport zilnic te ajuta sa previi diverse forme grave de cancer cum ar fi cancerul de colon sau cancerul de san. 180 de studii realizate de-a lungul timpului au aratat ca exista legaturi puternice intre aparitia cancerului si lipsa sportului.  Medicii care au analizat pacientii au declarat ca in cazul celor care faceau sport in mod frecvent, s-a observat o reducere considerabila a riscului de cancer.


Sportul te ajuta sa previi durerile de spate


Hainele groase si grele, bagajele de umar tot mai voluminoase, dar si stilul de viata sedentar sunt doar cateva dintre motivele pentru care te confrunti cu durerile de spate. Sportul regulat, moderat, te poate ajuta sa scapi de aceste dureri. Exercitiile zilnice de stretching , aerobic sau pilates, reduc considerabil durerile musculare din zona gatului, a umerilor si a mijlocului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare