Fitness

#sport #inima #varice #celulita #cancer #dureri

5 motive importante pentru a face sport

Fara indoiala sportul este un aliat de nadejde al organismului. Exista argumente importante in ceea ce priveste starea de sanatate, care ar trebui sa te faca sa incalti pantofii sport mai des. Sa faci sport nu este doar o activitate placuta pentru a te intalni cu prietenii, ci si un bun mod de a-ti pastra forma fizica, de a reduce stresul si anxietatea, de a stimula increderea in sine, dar mai ales de a preveni diverse maladii.

Iata cateva dintre motivele importante pentru care ar trebui sa faci sport mai des:

1 Previi durerile de spate

Durerile de spate au devenit o problema de sanatate contemporana, legata in special de sedentarism. Cu cat muschii vor fi mai bine tonifiati, cu atat riscul de a suferi de dureri de spate va fi mai redus.

Insa, este recomandat sa alegi un sport care sa nu-ti solicite foarte puternic spatele. Sporturile cu miscari bruste, care impun efectuarea unei contorsionari a spatelui si care pot provoca microtraumatisme, sunt contraindicate. In aceste conditii, este bine sa se evite sporturile cu rachete, gen tenis, sau cele unde riscul cazaturilor este ridicat.

Opteaza mai degraba pentru sporturi usoare: aquagym, stretching sau Pilates care reduc considerabil riscurile de accidentare si care iti relaxeaza muschii, reducand tensiunea musculara.

2 Pastrezi inima sanatoasa

O buna perioada de timp s-a crezut ca persoanele care sufera de o boala de inima nu ar trebui sa faca sport de frica sa nu isi agraveze boala sau se expuna unor accidente cardiovasculare. Insa, de-a lungul timpului s-a constatat ca practicarea sportului este benefica pentru sanatatea inimii cu conditia sa se recurga la activitati adaptate dupa fiecare caz, stabilite dupa efectuarea unui consult medical. Activitatea fizica nu este doar esentiala in prevenirea bolilor cardiovasculare, insa este benefica chiar in tratarea unui numar mare de boli de inima.

In caz de cardiopatie ischemica (afectiune care afecteaza arterele coronariene), activitatile fizice regulate permit imbunatatirea vascularizarii muschiului cardiac. In conditiile unei insuficiente cardiace (scaderea capacitatii inimii de a trimite sange in tot organismul), sportul ajuta la cresterea capacitatii inimii de a pompa sangele si la ameliorarea aportului de oxigen in muschi.

3 Eviti aparitia varicelor si senzatia de picioare grele

Deoarece picioarele reprezinta zona cea mai indepartata de inima, circulatia sangelui in aceasta regiune se face cu dificultate. Sedentarismul favorizeaza compresia venelor, ca urmare sangele nu mai circula corespunzator si astfel pot aparea varicele. De aceea, pentru a preveni aparitia senzatiei de picioare grele si a inesteticelor varice, miscarea fizica este esentiala.

Nu opta insa pentru sporturi care supun membrele inferioare la socuri repetate cum este baschetul, tenisul sau joggingul. Afluxul de sange catre membrele inferioare va fi mult prea puternic. Opteaza mai degraba pentru sporturi mai blande cum este ciclismul (mersul pe bicicleta medicinala ) sau de ce nu chiar mersul pe jos. Ideal ramane inotul care exercita un masaj lejer, tonifiant, fara sa provoace vreun soc la nivelul picioarelor.

4 Scapi de celulita si kilogramele in plus

Din pacate, celulita este in principal o problema feminina considerata un stocaj de materii grase, de apa si deseuri, de care organismul nu poate sa se debaraseze singur. In momentul in care celulele adipoase cresc si se umfla, acestea modifica aspectul siluetei. La suprafata pielii, acestea au neplacutul aspect de coaja de portocala .

Celulita apare din cauza mai multor factori cum sunt: factorii genetici si redistribuirea grasimilor in corp, hormonii si tratamentele hormonale, sarcina si menopauza. Pe langa acestea se mai adauga stresul, problemele de circulatie venoasa, limfatica, dezechilibre alimentare sau lipsa activitatii sportive. Tocmai de aceea, trebuie sa ai grija de corpul tau in mod regulat.

Opteaza pentru un sport energic care sa te faca sa pierzi cat mai multe calorii . Intr-o sedinta de 45 de minute, de o intensitate relativ mare, iti tonifici si oxigenezi muschii corespunzator.

5 Previi cancerul

O ora si jumatate de sport in fiecare zi reduce riscul aparitiei unor tumori, in special la nivelul colonului si al sanilor. Cancerul de colon si cancerul de san sunt doua maladii care afecteaza in fiecare an peste 40 de mii de persoane. Din pacate, supraponderabilitatea si obezitatea favorizeaza aparitia acestora.

De cativa ani, se evoca legaturi pozitive intre activitatea fizica si protejarea impotriva cancerului. Cu ocazia evenimentului Eurocancer, dr Christine Friedenreich a compilat date din peste 180 de studii epidemiologice. Toate au mentionat faptul ca in cazul persoanelor sportive s-a remarcat o reducere a riscului de cancer de colon si san.

In paralel, excesul de greutate a fost legat de o crestere a riscului de colon, a cancerului la san in cazul femeilor aflate la menopauza, precum si a cancerului de rinichi, endometru si esofag.

Sursa foto : aerobics-online.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare