Financiar

Viata unui roman valoreaza 4.000 de euro

99% din despagubirile sunt platite in Romania pentru pagubele materiale, pentru ca nici victimele, nici asiguratii nu isi cunosc drepturile, avertizeaza asociatia brokerilor de asigurari.

Despagubirea medie de raspundere civila auto in cazul decesului unei persoane se ridica la 10-12.000 de lei (sub 4.000 de euro), de cateva ori putin decat in alte tari europene, chiar daca pragul maxim de despagubire este stabilit la 750 mii de euro, potrivit unor date statistice citate de brokerii de asigurare.

“In acest an, limita privind asigurarile de raspundere civila pentru despagubiri materiale este de 150.000 de euro si de 750.000 de euro pentru vatamare corporala, iar anul viitor, aceste sume fi dublate”, a mentionat Gheorghe Grad, membru in Consiliul director al Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), citat de NewsIn.

Despagubirile morale acordate victimelor se ridica la 15.000 de euro in Marea Britanie, la 19.800 de euro in Belgia si la 41.000 de euro in Franta, potrivit datelor prezentate de UNSICAR. “In 2006, numai 1,64% din totalul daunelor platite pe in Romania au reprezentat daune platite pentru persoane, in comparatie cu peste 50%, se plateste in alte tari europene”, a spus Gheorghe Grad.

El spune ca principalul motiv pentru aceasta situatie este lipsa de informare atat a asiguratilor, cat si a victimelor.

“Asiguratii nu trebuie sa mai mituiasca familia victimei, ci sa beneficieze de drepturile care le revin in urma politei RCA . De asemenea, politistul trebuie sa informeze victima cu privire la drepturile pe care le are”, a mai spus reprezentantul UNSICAR. “Victimele sunt tratate in sistemul public de sanatate, iar soferii vino-vati de moartea unei persoane asigura cheltuielile de inmormantare, fara sa stie ca asigurarea RCA le poate asigura acest prejudiciu”, a mai spus Grad.

Pe de alta parte, el a precizat ca parintii cheltuiesc aproximativ 100.000 de euro cu un copil pentru a-l aduce in stadiul universitar, iar cei 4.000 de euro - riti, in cazul in care acesta moare intr-un accident, acopera o parte infima din aceasta suma. Anul trecut au fost inregistrate 8.203 accidente cu victime, din care 2.712 decese si 6.779 raniti grav, potrivit datelor Politiei Rutiere. Numarul total al victimelor se ridica, astfel, la 9.000 anul trecut.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in 2012 limitele pentru despagubiri materiale urmeaza sa ajunga la un milion de euro pentru despagubiri materiale si la cinci milioane de euro pentru vatamari corporale, conform calendarului european.

“Fiecare poate sa stabileasca o limita mult mai mare decat acest minim stabilit. Judecatorul poate sa cuantifice acea dauna la o alta valoare decat cea stabilita”, a adaugat presedintele UNSICAR, Bogdan Andriescu. El a explicat ca, astfel, “clientul ar putea cumpara o extindere a sumei asigurate, ca sa fie sigur ca nu plateste din buzunar acesti bani”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea