Financiar

#adrian vasilescu #credite #refinantare

Vasilescu, noua lege a creditarii: sunt foarte putini cei care mai pot lua un credit

Noua lege a creditelor nu va crea un val de refinantari in piata, ci se va aplica foarte greu, din cauza scaderii bonitatii clientilor, pe fondul crizei, a declarat, luni, Adrian Vasilescu , consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, potrivit Newsin.

"Eu nu stiu de ce a creat atata bucurie si speranta aceasta lege, care se va aplica foarte greu. Nu vad oamenii repezindu-se sa ramburseze credite anticipat", a declarat luni, Vasilescu, la Antena 3.

Astfel, Vasilescu nu crede ca noua lege va crea un val de refinantari. Actul normativ european, adoptat in urma unei initiative a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) intr-o forma criticata deopotriva de bancheri, cat si de firmele de leasing, a intrat in vigoare luni, 21 iunie.

Legea, care reduce comisioanele de rambursare anticipata la maximum 1% de la o medie a pietei de 4-6%, creeaza premisa teoretica a mutarii clientilor creditati de la o banca la alta, sau de la un produs de creditare, la altul, fie el si in cadrul aceleiasi banci, printr-un procedeu numit de bancheri " refinantare ".

Clientii ar putea recurge la refinantarea creditelor in cautarea unor imprumuturi mai ieftine, a unor rate lunare mai mici sau a unor imprumuturi suplimentare.

"La refinantare sunt probleme foarte mari: sunt foarte putini acum cei care mai pot lua un credit", a mai spus Vasilescu. In plus, el sustine ca solicitantii de noi credite nu au "o atat de mare ca sa poata suporta doua credite."

Odata cu scaderea capacitatii de indatorare , dar si a valorii activelor imobiliare aduse in garantie de clienti, dimensiunile creditelor noi nu se pot ridica la nivelul celor de dinainte de criza, fara garantii suplimentare.

In acelasi timp, consilierul guvernatorului BNR spune ca noua lege a creditarii nu respecta principiul constitutional al neretroactivitatii legii, (cu exceptia celei penale mai favorabile-n.r.), intrucat se aplica si contractelor vechi, aflate in prezent in derulare.

"Incepe sa nu mai fie recunoscut spiritul neretroactivitatii legii", afirma Vasilescu. Bancile au la dispozitie un termen de 90 de zile pentru a notifica aproape opt milioane de clienti vechi in vederea modificarii contractelor de imprumut, cu ajutorul unor anexe in care se stipuleaza, printre altele, valoarea noua, micsorata, a comisionului de rambursare anticipata.

Notificarea clientilor va induce costuri de milioane de euro sistemului bancar.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea