INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Financiar

#asigurari #raspundere civila auto #preturi #scumpire

UNSAR: RCA-ul s-a scumpit din cauza cresterii plafonului de despagubire

Plafonul de despagubiri materiale pentru politele RCA a crescut in ultimii cinci ani de 6,6 ori, pana la 500.000 euro, acesta fiind motivul pentru care asigurarile de raspundere civila auto s-au scumpit, a spus Cristian Constantinescu, presedintele asociatiei asiguratorilor. Declaratia sa vine ca reactie la acuzatiile unei asociatii a service-urilor auto, care considera nejustificata majorarea tarifelor RCA, precizeaza NewsIn. Alte motive enumerate de Constantinescu pentru cresterea pretului politelor RCA sunt scumpirea pieselor de schimb si a manoperei, precum si accidentele tot mai numeroase.

De asemenea, plafonul de despagubire a crescut de aproape 20 de ori in cazul indemnizatiilor pentru vatamari corporale, la 2,5 milioane euro in acest an, a mai precizat presedintele Uniunii Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR).

In 2005, sumele maxime pe care asiguratorii erau obligati sa le plateasca pentru politele RCA erau de 76.316 euro pentru despagubiri materiale si de 127.194 euro in cazul indemnizatiilor pentru vatamari corporale.

Declaratia a fost facuta ca reactie la acuzatiile aduse asiguratorilor de catre Asociatia Societatilor de Service Auto Independente ( ), cu privire la cresterea "nejustificata a tarifelor RCA".

Constantinescu a reamintit ca sectorul asigurarilor din Romania a fost pe minus in ultimii ani si estimeaza pentru 2009 o pierdere de aproximativ euro numai pe segmentul RCA. La nivel agregat, industria asigurarilor din Romania a inregistrat pierderi nete de 76 milioane euro in 2007 si de 156 milioane euro in 2008.

"Tarifele RCA au crescut in ultimii ani pe fondul majorarii preturilor cu piesele auto si cu manopera, a innoirii parcului auto, precum si a cresterii frecventei accidentelor auto", a argumentat Constantinescu, care a amintit si de cresterea valorii raspunderilor asumate de asiguratori in cazul politelor RCA.

ASSAI si asiguratorii se acuza reciproc pentru cresterea tarifelor RCA, iar luni asociatia service-urilor auto urma sa organizeze un miting de protest intre orele 11 si 12 in fata sediului central al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), care a fost insa amanat din cauza conditiilor meteo nefavorabile.

ASSAI sustine ca firmele de asigurari scumpesc politele RCA in fiecare an si "nu garanteaza calitatea serviciilor", considerand ca este un abuz "cu complicitatea CSA prin reglementari si legi permisive".

In acelasi timp, CSA acuza service-urile auto ca au contribuit la majorarea tarifelor RCA, prin "adaosurile comerciale enorme, ce pot ajunge la 200-300%, practicate de catre unele service-uri auto", bazandu-se pe declaratiile asiguratorilor.

Pe de alta parte, UNSAR a cerut Consiliul Concurentei sa se autosesizeze cu privire la tarifele unice de reparatii impuse de ASSAI.

UNSAR sustine ca, potrivit documentelor transmise potentialilor aspiranti la statutul de membri ai ASSAI, asociatia vizeaza, printre altele, renegocierea conditiilor de lucru cu societatile de asigurari, practicarea unui tarif orar de 80 lei fara TVA pe ora si decontarea materialelor auxiliare, precum si renuntarea la furnizorii impusi de catre asiguratori.

In replica, directorul ASSAI sustine ca membrii pe care ii reprezinta practica tarife orare diferite, respingand astfel acuzatiile aduse de asociatia societatilor de asigurare cu privire la practicarea unor tarife unice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea