Financiar

UE ne mai pasuieste un an cu laptele

Procesatorii romani vor putea folosi lapte neconform cu standardele comunitare pana la finalul anului viitor, dar produsele lactate pot fi comercializate doar in tara.
 
Comisia Europeana a acceptat, de principiu , prelungirea perioadei in care procesatorii romani pot folosi lapte neconform normelor Uniunii Europene pana la sfarsitul lui 2009, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, Radu Roatis. Termenul stabilit initial era sfarsitul lunii iunie a acestui an, dar autoritatile romane au cerut CE o derogare, intrucat sub 50% din laptele produs in Romania este conform cu standardele UE.

„Am discutat cu cei de la Comisie si s-a acceptat de principiu prelungirea termenului pana la sfarsitul lui 2009, cand vom rediscuta“, a precizat Roatis. Decizia urmeaza sa fie publicata in Jurnalul Oficial al UE. Produsele realizate din lapte neconform vor fi destinate doar pietei interne, ca si pana acum, iar firmele care vor sa livreze in UE trebuie sa aiba linii separate pentru prelucrarea laptelui conform, respectiv neconform, obligatie valabila si inainte de acordarea derogarii.

„In prezent, Romania nu este competitiva din punctul de vedere al pretului la laptele de foarte buna calitate, acesta fiind mai scump, pentru ca sectorul fermelor mari, de minimum 1.000 de capete si circa 10.000 de litri productie zilnica, este extrem de putin dezvoltat fata de ceea ce ar fi necesar.

Astfel, toti producatorii isi completeaza diferentele privind laptele de calitate din surse externe“, a declarat pentru MEDIAFAX Traian Simion , director general Albalact Alba-Iulia. 

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea