Pana la jumatatea lunii aprilie, Bruxelles-ul urmeaza sa prezinte un nou pachet de masuri comerciale, ca parte a reactiei sale la tarifele majorate pe care Washingtonul a inceput sa le aplice importurilor de otel si aluminiu din Europa.
Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat ca decizia SUA de a impune aceste taxe pune in pericol economia transatlantica, motiv pentru care UE trebuie sa raspunda ferm. „Regretam profund aceasta masura. Tarifele sunt taxe. Acestea sunt rele pentru intreprinderi si chiar mai rele pentru consumatori. Aceste tarife perturba lanturile de aprovizionare. Ele aduc incertitudine pentru economie. Locurile de munca sunt in joc. Preturile vor creste, in Europa si in Statele Unite”, a declarat von der Leyen, potrivit g4media.ro, referindu-se la efectele negative ale tarifelor americane.
In acelasi timp, sefa Executivului UE a insistat ca raspunsul european va fi unul proportional si etapizat. „Contramasurile pe care le luam astazi sunt puternice, dar proportionale”, a precizat ea, explicand ca acestea vor fi introduse gradat: „in doua etape. Incepand cu 1 aprilie si pe deplin in vigoare de la 13 aprilie”.
Noile tarife europene vor reinstitui taxe care fusesera suspendate anterior in contextul negocierilor cu SUA. Acestea includ contramasurile adoptate initial de UE in 2018 si 2020, ca reactie la politicile comerciale agresive ale administratiei Trump, dar a caror aplicare fusese oprita temporar in urma unui armistitiu transatlantic. Tarifele suspendate vizau o gama variata de produse americane – de la ambarcatiuni si bourbon (whisky) la motociclete – iar Comisia a confirmat ca aceste taxe vor fi acum reintroduse. Totodata, Bruxelles-ul va initia o consultare de doua saptamani cu statele membre si actorii din industrie pentru a alege noi categorii de produse americane ce vor fi supuse tarifelor, astfel incat valoarea totala a contramasurilor UE sa corespunda pe deplin impactului noilor tarife americane. Obiectivul declarat este ca volumul exporturilor SUA afectate de masurile europene (aprox. 26 de miliarde de euro) sa echivaleze cu volumul comertului european lovit de taxele impuse de Washington (estimativ 28 de miliarde de dolari).
Contextul tensiunilor comerciale SUA-UE
Decizia vine pe fondul escaladarii unui vechi diferend comercial. In 2018, administratia Trump a impus unilateral tarife vamale de 25% pentru importurile de otel si 10% pentru cele de aluminiu. Masura a afectat exporturi europene in valoare de circa 6,4 miliarde de euro si a fost considerata la Bruxelles drept nejustificata si perturbatoare pentru comertul global. Uniunea Europeana a reactionat atunci printr-un set echivalent de tarife proprii asupra unor produse americane simbolice (precum bourbon-ul, motocicletele Harley-Davidson) pentru a compensa pierderile. In 2021, odata cu schimbarea administratiei de la Washington, cele doua parti au convenit suspendarea temporara a acestor sanctiuni reciproce, in incercarea de a negocia o solutie pe termen lung.
Acest armistitiu comercial a durat pana in 2025, cand Statele Unite au decis sa revina la politica tarifara agresiva. Pe 12 martie 2025, Washingtonul a anuntat ca aplica din nou tariful de 25% la otelul importat din UE si majoreaza taxa pentru aluminiu de la 10% la 25%, extinzand aceste impuneri si asupra produselor derivate ce contin metale (de exemplu, anumite electrocasnice, echipamente sportive sau piese de mobilier). Noile tarife americane afecteaza aproximativ 5% din exporturile totale ale UE catre SUA. Decizia SUA a surprins aliatii europeni, care au reactionat rapid: UE a anuntat ca va aplica propriile contramasuri tarifare, introduse in doua etape (de la 1 aprilie, respectiv pe deplin din 13 aprilie), subliniind totodata ca ramane deschisa negocierilor pentru a gasi o solutie amiabila.
Un alt front al tensiunilor comerciale recente a fost disputa privind subventiile pentru Airbus si Boeing, care a dus la tarife reciproce pe exporturi de miliarde de euro, pana la suspendarea lor in 2021.
Impact economic si sectoare afectate in Europa
Escaladarea razboiului tarifar dintre SUA si UE provoaca ingrijorare in randul economistilor si al mediului de afaceri european. Noile bariere comerciale risca sa afecteze exportatorii din industriile europene de otel si aluminiu, care se confrunta cu pierderea accesului competitiv pe piata americana. Expertii avertizeaza asupra consecintelor unei escaladari pe termen lung. Astfel de tarife pot frana cresterea economica si amplifica inflatia, costurile fiind suportate de consumatori. Von der Leyen a subliniat ca nu este in interesul nimanui ca economiile sa fie impovarate cu tarife si ca UE ramane pregatita sa se angajeze intr-un dialog semnificativ cu partenerii americani pentru a detensiona situatia. In lipsa unui compromis negociat, noul pachet de tarife europene va intra complet in vigoare la 13 aprilie, marcand escaladarea conflictului comercial transatlantic.
Surse: ziare.com, news.ro, g4media.ro, hotnews.ro, caleaeuropeana.ro