Financiar

UE a decis! Romanii vor plati datoriile din zona euro

La summitul UE pentru salvarea monedei euro , a fost agreat un nou acord de stabilitate fiscala. In timp ce presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc sustin ca acordul nu ii va afecta pe romani, realitatea pare sa fie alta.

Noul acord de stabilitate fiscala presupune, printre alte masuri, adoptarea unui deficit structural de 0,5% care sa fie impus prin Constitutie.

Europa are in acest moment un "nucleul dur ", format din toate statele membre in zona euro, care vor adopta unificarea fiscala. Romania s-a alaturat "nucleului dur", asa cum preciza premierul Emil Boc, adaugand ca acest lucru reprezinta pentru statul roman marele castig.

Traian Basescu si Emil Boc sustin ca aderarea Romaniei la nucleul dur al Europei nu ii va afecta pe romani, ci dimpotriva, ii va asigura ca nu traiesc intr-o Uniune Europeana care sa culeaga efectele globalizarii si sa reactioneze prin taieri de buget.

Pe de alta parte, multi analisti romani atrag atentia ca limita de deficit structural de 0,5% atrage o reducere a cheltuielilor si o limitare a bugetului.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu spune ca aderarea la acord ne va saraci, in timp ce consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu sustine ca incadrarea intr-un defict structural de 0,5% va insemna o disciplinare a politicilor bugetare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea