Financiar

#criza #analisti #revenire #economie

Trimestrul patru va aduce primele semne de revenire a economiei

Analistii economici prevad ca economia va arata primele semne de revenire in ultimele trei luni ale anului, dupa ce aceasta va atinge punctul minim in trimestrul trei, insa optimismul trebuie sa fie moderat deoarece redresarea depinde de euro , unde este neclar inca daca masurile guvernamentale vor avea un efect de durata in sectorul privat.

Specialistii afirma ca Produsul Intern Brut (PIB) va stagna sau va inregistra o crestere modesta in termeni reali in ultimul trimestru al anului, in date ajustate sezonier , comparativ cu trimestrul anterior.

"Ma astept la o stagnare sau o crestere marginala a economiei in trimestrul patru fata de cel anterior. Ar fi doar un semn. Nu trebuie sa fim exuberanti pentru ca sunt sanse sa mai avem cresteri negative. Cresterea va fi efectul cheltuielilor bugetare care s-au facut in Europa. Dupa ce efectul acestor cheltuieli se disipeaza, ramane de vazut daca si sectorul privat la nivelul intregii zone reactioneaza pozitiv si are efecte de durata", a afirmat Laurian Lungu, director in cadrul Macroanalitica, pentru Mediafax.

Industria o duce cel mai bine

Potrivit analistilor, primele semne ale iesirii din criza le-a aratat deja industria, care a inregistrat un avans de 4,5% in trimestrul al doilea, in serie ajustata, fata de primele trei luni ale anului.

"Industria este prima care va iesi din criza si este foarte puternic legata de zona euro. Cresterea inregistrata in trimestrul doi, de 4,5%, este una foarte mare. In acest context, este posibil sa avem o rata pozitiva in trimestrul patru, in conditiile in care zona euro ramane pe acelasi trend", a spus economistul sef al BCR, Lucian Anghel .

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea