Financiar

# instrumente financiare #economii

Trei instrumente financiare sigure care te ajuta sa iti sporesti economiile

Economisesti de ceva vreme, dar iti doresti ca economiile tale sa iti aduca si ceva bani in plus, luna de luna. In acelasi timp, nu iti place riscul si deocamdata studiezi variante precum fondurile de investitii, actiunile cotate la bursa sau obligatiunile corporative si municipale...

Pentru fiecare profil de risc insa, chiar si pentru cel conservator, exista variante avantajoase. Cu un pic de efort, le poti identifica si tu. Noi iti propunem mai jos trei dintre cele mai sigure instrumente financiare, ce te pot ajuta sa iti pastrezi si sporesti economiile, chiar si in perioadele cu inflatie crescuta.

Depozitele bancare la termen

Depozitele bancare sunt recunoscute pentru siguranta pe care o aduc... dar si pentru dobanzile relativ mici pe care le ofera. Siguranta este in general corelata cu gradul de risc, nu-i asa?

Un mic research insa te va ajuta sa identifici cele mai bune dobanzi la depozit. Iti plasezi, in acest fel, banii intr-un instrument financiar sigur si esti recompensat cu o dobanda mai avantajoasa.

La ING Bank, de exemplu, ai la dispozitie ING Depozit Bonus, un depozit bonificat in momentul in care scriem aceste randuri cu o dobanda de 3% pe an, pe o perioada de 4 luni. Acest tip de depozit de economii poate fi infiintat din ING Home’Bank, cum nu se poate mai simplu, pentru sume de maxim 200.000 de lei. Foarte important, costurile infiintarii ING Depozit Bonus sunt 0, iar conditiile pentru a-l putea deschide le gasesti pe site-ul ING.

Conturile de economii

Multe persoane confunda conturile de economii cu depozitele la termen, dar acestea sunt instrumente financiare diferite. Un cont de economii este in general recomandat atunci cand nu vrei sa depinzi de un anumit termen, avand mai repede nevoie de banii depusi.

Avantaj contul de economii, din acest punct de vedere. Are insa si depozitul bancar un avantaj de care sa tii cont atunci cand alegi: dobanda oferita de banci este, in general, mai mare decat in cazul conturilor de economii. Alege varianta care ti se potriveste cel mai bine.

Titlurile de stat

Titlurile de stat pentru populatie sunt o alta varianta avantajoasa in care sa iti pastrezi economiile. Emisiunile recente au fost disponibile prin intermediul Trezoreriilor si oficiilor postale, iar termenele au variat de la unul la doi, patru si chiar 5 ani.

Avantajul titlurilor de stat fata de depozitele bancare? Sunt instrumente financiare ce au dobanda scutita de impozitul care, in acest moment, este de 10% pentru depozite. Dezavantajul este termenul mai mare in care nu ai acces la economiile tale.

Indiferent de instrumentele financiare de economisire pe care le alegi, e important sa tii o evidenta clara a lor. Noteaza-ti data scadentei (daca vorbim de depozite la termen sau titluri de stat) si decide ce faci, in continuare, cu banii.

E important sa gasesti mereu cea mai buna varianta pentru a-i plasa, indiferent ca vorbim despre cele mai bune dobanzi la depozite sau despre identificarea altor tipuri de investitii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea