Financiar

#faliment #domenii #economie #2008 #top

Topul domeniilor cu cele mai multe falimente, in 2008

Comertul, constructiile si transporturile au fost anul trecut cele mai riscante sectoare de activitate din Romania, acestea inregistrand peste 50% din numarul total al falimentelor din economie, potrivit unui studiu al Coface Romania, citat de Ziarul Financiar. La sfarsitul anului 2008 era inregistrat un numar total de aproape 14.500 de firme aflate in diverse stadii ale procedurii de insolventa , peste 6.000 de firme se aflau in procedura generala de insolventa, 4.771 in procedura simplificata de insolventa, 3.672 in faliment si 18 in reorganizare judiciara.

"Constructiile reprezinta sectorul cel mai afectat de falimente in 2008, cu o crestere de 56.29% fata de 2007, fiind primul afectat de criza ca urmare a blocarii pietei imobiliare, a deciziei sistemului bancar de a sista finantarea si acordarea de credite direct sau indirect legate de acest sector, intarzierii platilor datorate de bugetul de stat din ultimele luni ale anului 2008, precum si deciziilor anuntate de multi investitori de a-si amana sau intrerupe investitiile imobiliare", spun reprezentantii Coface.

"Practic, incepand cu a doua jumatate a anului 2008 comportamentul de plata al companiilor din constructii s-a inrautatit semnificativ, combinat cu o dificultate de accesare a finantarilor. Problemele de lichiditate au fost agravate de problemele pe lantul de furnizare, multe companii intrand in incapacitate de plata datorita creantelor neincasate de la proprii clienti (in unele cazuri printre clienti numarandu-se si statul)", se arata in studiul Coface.

Intrarea sectorului transporturilor pe primele pozitii in topul falimentelor a fost determinat de atat de efectele globale ale crizei economice, resimtite la nivelul transportatorilor, in principal prin reducerea semnificativa a comenzilor de transport cauzata de restrangererea activitatii economice a clientilor traditionali, dar si prin accentuarea problemelor specifice acestui sector si a costurilor in permanenta crestere. In 2008 s-au inregistrat 811 cazuri de falimente in acest sector, reprezentand o crestere de 12.71% fata de anul precedent...

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea