Financiar

#gestionare bani #financiar #bani

Top 5 sfaturi pentru a-ti gestiona banii cand locuiesti singur

Libertatea si independenta aduse de locuitul de unul singur vin si cu o serie de responsabilitati si dezavantaje. Sa te descurci pe cont propriu nu este usor, trebuie sa-ti gestionezi corect banii ce-i castigi astfel incat sa-ti asiguri un trai decent pana la urmatorul salariu.

 

1. Realizeaza un buget lunar

O multime de oameni castiga indeajuns de multi bani dar se vad in situatia de a realiza imprumuturi periodice, de la o luna la alta pentru a-si asigura traiul.

O multime de oameni constata la finalul lunii ca nu stiu pe ce s-au dus banii, efectiv nu cunosc toate cheltuielile realizate.

Solutia acestei probleme este realizarea unui buget lunar in care sa va notati veniturile si cheltuielile lunare. Poti face acest lucru foarte usor deschizand o foaie de excel sau cu o foaie goala impartita in doua pentru venituri si cheltuieli.
Daca la finalul calcului cheltuielile sunt mai mari sau egale cu veniturile inseamna ca trebuie sa acorzi mai multa atentie cheltuielilor realizate. Astfel iti poti face o idee mai buna cu privire la cheltuielile ce iti consuma cea mai mare parte din venit.

Uneori apar cheltuieli neprevazute, evenimente pe care nu le-am fi putut previziona se intampla. In acest caz este complet normal sa va panicati, dar trebuie sa stiti ca puteti sa apelati la impruturi din alte surse precum familia si prietenii sau puteti aplica pentru un credit nebancar prin telefon.

2. Pune bani deoparte

Ideal ar fi sa economisim lunar 10%-15% din salariu, insa acest lucru nu este intotdeauna posibil daca veniturile sunt scazute.

Uneori economisirea de bani tine mai mult de autodisciplina, acest lucru inseamna ca ar trebui sa ne impunem lunar, economisirea unei anumite sume de bani. Putem incepe cu o suma mica si sa o crestem dupa ce devenim confortabili cu procesul de economisire. Cheia este sa fim constanti.

Daca simplul gand la o suma confortabila pe care sa o ai in cazul unui incident nu te ajuta sa economisesti, poti sa iti alegi un alt obiectiv. Anumitor oameni le este mai usor sa economiseasca pentru un obiectiv concret, precum un telefon nou sau o geanta scumpa.

3. Alege cu grija abonamentele

Abonamentele reprezinta o categorie de cheltuieli lunare ce pot reduce semnificativ veniturile noastre fara sa ne dam seama, din acest motiv ar trebui sa acordam atentie speciala utilitatii acestora.

Probabil ca vi s-a intamplat sa va faceti abonament la sala dar programul ocupat si oboseala v-au oprit din a merge.

Chiar aveti nevoie de un abonament mobil? Acum puteti gasi optiuni preplatite adaptate nevoilor dumneavoastra la un pret mult mai mic, ce nu implica legarea permanenta de un operator de telefonie mobila.

Acelasi lucru este valabil si pentru abonamentul de TV sau telefonie fixa, daca nu aveti timp sa le folositi sau le-ati pastrat doar din inertie probabil ar trebui sa renuntati la acestea.

4. Schimba euro pentru rata sau chirie la casele de schimb

Majoritatea chiriilor si a ratelor, sunt in euro ceea ce inseamna ca esti nevoit lunar sa schimbi lei in euro. Poate ca din confort pana acum ati schimbat banii la banca si i-ati si transferat in contul de plata aferent.

Totusi casele de schimb ofera rate de schimb mult mai avantajoase decat bancile. Poate ca nu pare atat de importanta diferenta de cativa bani in plus, dar daca faceti calculele veti realiza ca intr-un un an ati fi putut economisi cateva zeci de lei.

5. Rareste iesirile in oras

Iesirile in oras sunt cea mai usoara modalitate de a cheltui bani fara sa-ti dai seama. Acestea intra in categoria de cheltuieli sociale, deci nu sunt esentiale traiului zilnic.

Deci in cazul in care doriti sa va reduceti cheltuielile va recomandam sa incepeti cu reducerea iesirilor in oras.

Nu trebuie sa deveniti pustnici ci doar sa consumati mai putin cand iesiti in oras sau sa alegeti variante mai ieftine, precum iesirile in parc sau drumetiile in padure.

In cele din urma putem spune ca traiul de unul singur poate fi gestionat daca analizati nevoile si dorintele cu atentie si invatati sa prioritizati ce este important pentru dumneavoastra.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/-8a5eJ1-mmQ

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea