Financiar

#criza gazelor #pret gaze #acord rusia ucraina

Timosenko va asista la semnarea contractelor de gaz

Premierul ucrainean Iulia Timosenko va asista la semnarea acordurilor ruso-ucrainiene privind livrarile si tranzitul gazului rusesc.

Companiile Gazprom si Naftogaz urmeaza sa semneze contractele la Moscova, la ora locala 15.30 (14.30 ora Romaniei), informeaza AFP.

Premierii rus si ucrainean, Vladimir Putin si Iulia Timosenko au anuntat duminica un acord asupra pretului la care Rusia va furniza gaz Ucrainei, dar fara a da cifre.

Acordul prevede ca Rusia va vinde Ucrainei gaz "la un pret calculat pe baza formulei europene", dar cu o reducere de 20% pentru anul 2009, "cu conditia ca preturile de tranzit sa ramana la nivelul fixat pentru 2008", a explicat Putin.

"Incepand din 1 ianuarie 2010, Ucraina si Rusia vor trece la preturi europene pentru gaz si pentru tranzit", a mai spus el.

Presa rusa afirma, luni ca Ucraina va plati intre 350 si 360 de dolari pe mia de metri cubi de gaz rusesc . Pana la sfarsitul anului 2008, Ucraina platea 179,5 dolari pe mia de metri cubi de gaze rusesti . In momentul esecului negocierilor pentru 2009, Rusia cerea Ucrainei un pret preferential de 250 de dolari, in timp ce Kievul era dispus sa plateasca 201 dolari. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea