Financiar

#Minsiterul Finantelor #CASS #cas

Taxe mai mari pentru toti angajatii! Cine va suferi cel mai mult la salariu

Contributiile de asigurari sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta propus de Ministerul Finantelor. In schimb, angajatorii vor fi scutiti de CAS pentru conditii normale de munca, precum si de CASS. Masura va afecta persoanele cu activitati independente care, in prezent, datoreaza 10,5% si 5,5%. Povara taxarii se va dubla in cazul lor. Minsitrul Finantelor a lamurit situatia!

Angajatorii vor achita doar CAS pentru conditii deosebite sau speciale de munca, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contributiile sunt aproape integral mutate in sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activitati independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) si profesiile libere, scrie profit.ro.

Pentru a atenua impactul majorarii contributiilor asupra salariatilor, proiectul prevede masuri care vizeaza salariul mediu brut. Totusi, atat timp cat contributiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, exista riscul ca impactul sa fie resimtit asupra salariilor negociate la valoarea bruta.

 

Astfel, se prevede: „Cotele de contributii de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat:

(1) Cotele de contributii de asigurari sociale datorate pentru activitatile dependente desfasurate in conditii deosebite, speciale sau in alte conditii de munca sunt urmatoarele:

a) 4,2% contributia datorata de angajator pentru conditii deosebite de munca;

b) 8,4% contributia datorata de angajator pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare;

(2) Pentru platitorii de venituri prevazuti la art. 136 alin. (1) lit. b), c) si d) cota contributiei de asigurari sociale este de 21.7%”

Angajatorii mai platesc contributii pentru fondul de concedii medicale, fondul de accidente de munca si fondul de creante salariale. si aceste contributii sunt in usoara scadere. Prin urmare, contributiile datorate de angajatori se reduc, in timp ce se majoreaza cele individuale.

Per total, rata de taxare se micsoreaza, insa pentru persoanele cu activitati independente va fi o majorare semnificativa care va resimtita pentru ca vor datora 21,7% si 8,9% fata de 10,5% - CAS si 5,5% - CASS. Practic, odata cu intrarea in vigoare a modificarilor Codului fiscal rata de taxare a PFA se va dubla si va ajunge la un nivel similar cu cel al salariilor.

In paralel, Finantele propun majorarea imperativa cu 21% a salariului brut lunar de baza pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 castiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul salariilor, angajatorii vor trebui sa le majoreze, conform propunerii legislative, cu 2.815 lei.

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a declarat miercuri, la Digi 24, referitor la informatiile aparute in presa privind modificarea Codului Fiscal, ca „Nu avem in vedere o asemenea masura. Eu ca ministru al Finantelor nu am in vedere o asemenea masura. Predictibilitatea fiscala este foarte importanta pentru economie, nu renunt la acest principiu.” Ministrul Finantelor a anuntat ca in cateva zile „Vom posta pe site proiectul pe care eu mi-l asum, e vorba strict de masuri de simplificare. Nu va creste povara fiscala, nu vor fi cresteri de taxe.”

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea