Financiar

#curs valutar #mihai tanasescu #bnr

Tanasescu: Invit sectorul bancar si BNR la calm, cursul valutar e reversibil

FMI lucreaza in analizele sale cu un curs de echilibru de 4,1-4,2 lei per euro, iar economia Romaniei nu s-a depreciat asa brusc incat sa justifice un curs mai mare pe termen lung, a declarat luni Mihai Tanasescu , reprezentantul Romaniei la FMI, potrivit Newsin.

Tanasescu sustine ca deprecierea de astazi a leului este reversibila si ca speculatiile sunt temporare. Astazi cursul a ajuns la un maxim istoric de 4,3257 lei per euro, un nivel "psihologic, dar temporar", conform declaratiilor lui Tanasescu, dar si ale oficialilor Bancii Nationale.

"(Cursul este reversibil,) da, fara discutie", a declarat Tanasescu luni, pentru The Money Channel. "E un moment emotional puternic care a condus la acest lucru, insa in momentul in care lucrurile se vor calma, (cursul isi va reveni -n.r.)... Economia romaneasca nu s-a schimbat, nu s-a depreciat asa de mult de la o zi la alta (pentru a justifica un astfel de curs-n.r.).

Fundamentele ei raman, iar din analizele facute pe modele aici (la FMI-n.r.), cursul de echilibru al Romaniei in momentul de fata este de 4,1-4,2 lei per euro. Acesta este de fapt, adevarul. Toate aceste suisuri pot sa aiba si coborasuri", a spus Tanasescu.

Reprezentantul Romaniei la FMI nu crede ca se pot face estimari corecte in acest moment in legatura cu impactul majorarii TVA asupra inflatiei. "Eu nu sunt adeptul cifrelor in acest moment, cream emotii.

Teoretic, aceasta crestere a TVA, sigur, are o influenta asupra inflatiei
. Dar o coordonare buna, corecta, a pozitiilor fiscale si monetare poate sa reduca impactul acesteia", a spus Tanasescu.

"In momentul de fata, institutiile financiare internationale sunt alaturi de Romania, sprijina efortul pe care Romania il face, si invit segmentul bancar din Romania, BNR, politicienii, sa aiba un tip de atitudine rezervata in ceea ce priveste comunicatele, dezbaterile, in aceste zile. Avem o componenta emotionala si una psihologica puternice, care pot sa conduca la varfuri precum cel de astazi".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea