Financiar

#sanatate #stat #plata #datorii #medicamente #tranzactii comerciale

Statul, obligat sa-si plateasca datoriile catre firme in termen de 60 de zile

Termenele de plata ale statului catre firmele private, inclusiv distribuitorii de medicamente, vor scadea, potrivit directivei europene 2011/7UE, care va intra in vigoare incepand cu data de 12 martie 2013. Astfel, daca in prezent termenele de plata pentru trazactiile comerciale sunt de 180 de zile, dupa 12 martie statul va plati penalitati dupa 60 de zile, conform economica.net.

Aplicarea acestei directive ar putea aduce mari prejudicii bugetului statului. Potrivit unui audit, numai pentru Sanatate, Guvernul va trebui sa obtina 4,5 miliarde de lei, circa 3,5 miliarde de lei din aceasta suma fiind necesare pentru plata la timp a medicamentelor compensate.

Potrivit declaratiilor lui Sorin Paveliu, expert in sanatate, directiva europeana nu se va aplica retroactiv.

"Se va aplica de acum incolo si va pune presiune pe plata la termene mai scurte pe viitor. Oricum, Sanatatea are un buget mai mare in acest an tocmai ca o favoare facuta distribuitorilor, sa se plateasca din datorii, la presiunea FMI. La medicamente cheltuim deja 1,5% din PIB, ca si restul tarilor UE, in timp ce pe restul serviciilor doar 2,5%, in timp ce in UE se cheltuieste pana la 8-10% din PIB", a adaugat acesta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea