Financiar

Sprijin pentru productia de energie verde

Consumatorii casnici vor putea produce energie din surse regenerabile fara a avea nevoie de licenta in acest sens.

Consumatorii casnici si micii industriasi vor fi stimulati sa investeasca in productia de energie verde pentru acoperirea unei parti din consumul propriu, in instalatii de pana la 1 MW.

Astfel, furnizorii de electricitate vor prelua de la acesti mici producatori, fara plata si indiferent de intervalul orar, productia ce le depaseste consumul si o inapoiaza in aceeasi cantitate cand consumul depaseste productia, potrivit unui proiect de act normativ privind sustinerea energiei regenerabile elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor .

„Pe perioada unui an fiscal, cantitatea de energie electrica preluata de furnizor trebuie sa fie returnata integral autoproducatorului", se mentioneaza in documentul citat. Serviciul se poate aplica, la cerere, autoproducatorilor cu unitati sub 1 MW.

In plus, micii consumatori nu vor avea nevoie de licenta pentru producerea de energie electrica, a declarat, pentru „Adevarul", Alexandru Sandulescu, directorul Directiei de politica energetica din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), prezent la Forumul regional de energie FOREN, de la Neptun.

Necesarul propriu nu trebuie depasit

„Pana acum trebuia sa fii agent economic si sa obtii licenta de producator ca sa poti livra electricitate in sistemul energetic national. Pentru zona rezidentiala si consumatorii mici de genul unei ferme agricole - sa zicem - am prevazut acum aceste facilitati ca sa foloseasca resursele energetice regenerabile, dar in instalatii care sa nu depaseasca un MW instalat, pentru orice sursa, eoliana, hidro sau solara", a afirmat Sandulescu.

Potrivit acestuia, o conditie care va fi impusa de furnizori este ca, pe o anumita perioada (probabil un an), acesti consumatori sa produca mai putin decat necesarul propriu. „Furnizorul trebuie sa continue sa le vanda acestor clienti energie.

Obiectivul acestor masuri este ca micii consumatori sa isi acopere singuri o parte din consum, din productia proprie. Nu vrem sa deschidem o fabrica de producatori care intra pe usa din dos in piata", a precizat oficialul MEF.

Facilitatile fiscale mai asteapta

Directorul MEF a explicat ca introducerea unor prevederi legale de incurajare a populatiei si a altor mici consumatori de a-si acoperi singuri o parte din productie are ca scop stimularea utilizarii resurselor regenerabile pe o baza larga.

„Cu cat acestia isi acopera mai mult din consumul propriu din surse curate, cu atat efortul de a produce energie pe scara larga, folosind combustibilii fosili, va scadea", a precizat Sandulescu. El a recunoscut ca prevederile actuale trebuie combinate cu masuri de sprijinire de ordin fiscal pentru achizitia echipamentelor, spre a-si produce efectele pe o scara mai larga, dar acele masuri vor fi elaborate mai tarziu.

„E un prim pas, deocamdata pentru curajosi, pentru cei care vor sa dea un semnal", a concluzionat Sandulescu. Proiectul mai necesita si aprobari de la Consiliul Concurentei .

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea