INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Financiar

#banci #credite #ipoteca

Se ieftinesc creditele ipotecare?

Bancile se asteapta, pentru prima data dupa doi ani, la o usoara relaxare a standardelor de creditare pentru creditele ipotecare, intr-o piata imobiliara in care preturile locuintelor vor continua sa scada dar cu o intensitate mai scazuta, potrivit unui sondaj BNR.

BNR precizeaza in sondaj, realizat in randul primelor 10 banci dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei, ca cererea de credite ipotecare s-a mentinut in ultimele trei luni ale anului trecut aproximativ la acelasi nivel din trimestrul anterior.

" Situatia economica incerta si evolutia pietei imobiliare alimenteaza caracterul preventiv al populatiei. Pentru primul trimestru din acest an, asteptarile bancilor raman in teritoriul pozitiv, dar se situeaza pe o panta descrescatoare", se arata in raportul BNR.

BNR noteaza ca, in timp ce procentul net al bancilor care au considerat necesara inasprirea normelor de creditare la creditele de consum a ramas ridicat (45%), in cazul creditelor destinate achizitiei de locuinte si terenuri, aportul de restrictivitate a fost scazut la nivelul sectorului bancar (sub 10%).

"Asteptarile pentru primul trimestru indica o usoara relaxare a standardelor pentru creditele imobiliare, pentru prima data in aproape doi ani", se mentioneaza in raport.

In ceea ce priveste preturile locuintelor, corectia a continuat in ultimul trimestru al anului trecut, in linie cu anticipatia bancilor, care se asteapta ca aceste evolutii sa urmeze acelasi trend si in perioada urmatoare, dar cu o intensitate mai scazuta.

Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei este efectuat trimestrial de catre BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie si are la baza un chestionar care este transmis primelor 10 banci, alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare.

Opiniile acopera evolutiile din ultimele trei luni si asteptarile privind urmatoarele trei luni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea