Financiar

#alimente #scumpiri

Se accelereaza scumpirea alimentelor

Cresterea anuala a preturilor a atins, in iunie, un nou record istoric. Media anuala a scumpirilor – inflatia – a ajuns, in prima luna din aceasta vara, la 8,61%, pe fondul cresterii preturilor la alimentele de baza cu aproape 12%.

Alimentele de baza au fost, si in iunie 2008, vedetele inflatiei, preturile acestora crescand in medie cu 11,77% - nivel nemaiintalnit din luna ianuarie 2004.

Atunci, alimentele se scumpisera cu 12,4% fata de aceeasi luna din 2003, iar in februarie 2004 cresterea anuala a preturilor s-a temperat la 11,5%, urmand un trend descrescator pana in februarie 2007.

In iunie 2008, fata de luna anterioara, cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, conservele si uleiul. Astfel ca media lunara a scumpirilor a fost, in iunie, cea mai mare la categoria marfurilor alimentare (+0,32%), urmata de marfurile nealimentare (+0,28%) si de servicii (+0,19%).

Fata de luna decembrie 2007, in iunie 2008 cel mai mult au crescut tarifele serviciilor (+3,78%), urmate de preturile marfurilor nealimentare (+3,37%) si ale alimentelor (+3,68%).

Puterea de cumparare bate pasul pe loc

Potrivit datelor comunicate ieri de Institutul National de Statistica (INS), cresterea medie a preturilor in primele sase luni din acest an (iunie 2008 fata de decembrie 2007) a fost de 3,57%. Iar castigurile salariale, in primele cinci luni, au crescut in medie cu 4%, mai precis cu 48 de lei net, de unde rezulta ca romanii au infruntat scumpiri la niveluri aproape egale cu plusul veniturilor.

Putem spune, astfel, ca puterea de cumparare, ca raport intre venituri si inflatie, a ramas pe loc - cel putin in cazul mediilor nationale.

Majoritatea analistilor financiari se asteapta ca adevaratele scumpiri sa se inregistreze in iulie, avand in vedere majorarea preturilor la gaze (+12,5%) si curent electric (+5,3%).

Utilitatile fiind mai scumpe, producatorii de alimente si alte articole din cosul de consum al populatiei au anuntat deja majorari de preturi, astfel ca inflatia ar putea depasi, in iulie, pragul de 9,5%. Doar aprecierea leului ar mai putea, potrivit analistilor, sa atenueze inflatia din aceasta luna.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea