Financiar

#salariu mediu net #bani #angajat #leu #crestere

Salariul mediu net al romanilor a crescut cu aproape 25% in ultimul an

Castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 24,4% in luna iunie a acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si a ajuns la 1.273 lei, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Fata de luna mai, salariul mediu net a crescut cu 2%, respectiv 24 de lei.



Cei mai bine platiti angajati sunt in continuare cei din industria de intermedieri financiare, care au luat in mana, in medie, 3.220 lei in iunie. La polul opus se situeaza salariile din industria prelucrarii lemului si a produselor din lemn si pluta cu exceptia mobilei, unde salariul nominal net a fost de 689 de lei, adica de aproape cinci ori mai mic decat cel al bancherilor.

Cresterea salariala se datoreaza si faptului ca o mare parte dintre functionarii publici au primit , conform INS. Astfel, in domeniile posta si telecomunicatii, silvicultura, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, cresterea salariala a fost cuprinsa intre 11% si 15%, in timp ce cele mai mici cresteri, de 2% – 4%, au fost inregsitrate in activitatile de fabricarea produselor din tutun , a celor din cauciuc si a maselor plastice, dar si la hoteluri si restaurante.

Totodata, salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere de 14,5%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea