Financiar

#salariu #castig #banci #hoteluri #putere de cumparare

Salariul mediu a scazut cu 0,7% in noiembrie 2009

Salariul mediu net a scazut in noiembrie 2009 cu 0,7% fata de luna precedenta, la 1.366 de lei, arata datele Institutului National de Statistica. Salariul brut a fost de 1.866 de lei, cu 0,8% mai mic decat in octombrie 2009. Puterea de cumparare ( indicele castigului salarial real) a fost de 98,6% fata de octombrie 2009 si de 122,5% fata de octombrie 1990, luna de referinta pentru acest indice.

Ca de obicei, cel mai mare salariu net s-a inregistrat in domeniul intermedierilor financiare (3.426 lei), iar cel mai mic, in activitatile de hoteluri si restaurante (771 lei).

salarial real pentru luna noiembrie 2009, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,6% fata de luna precedenta si de 122,5%, fata de octombrie 1990.

Fata de luna octombrie 2009, in noiembrie s-au inregistrat cresteri ala salariului mediu net ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii, platii drepturilor salariale restante (cu ocazia restrangerii activitatii) si realizarilor de productii mai mari, informeaza INS.

Astfel, salariile au fost mai mari cu 13,7% in alte activitati extractive, cu 6%-8,5% in activitati de servicii anexe extractiei, intermedieri financiare, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, activitati de editare, cercetare-dezvoltare, cu 2%-5% in fabricarea substantelor si a produselor chimice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, transporturi terestre si transporturi prin conducte, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a., transporturi pe apa, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii, fabricarea altor mijloace de transport , colectarea si epurarea apelor uzate.

In noiembrie, salariile au scazut, fata de luna precedenta, cu 5%-8,5% in sanatate si asistenta sociala, industria metalurgica, extractia carbunelui superior si inferior, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, invatamant, si cu 2%-4% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea produselor din tutun, activitati de spectacole, culturale si recreative, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati auxiliare intermedierilor financiare, telecomunicatii, agricultura, vanatoare si servicii anexe, administratie publica .

Scaderile salariului mediu net au fost cauzate de diminuarea anumitor sporuri si drepturi salariale , restrangerea activitatii, nerealizarea de productii, precum si de acordarea de premii ocazionale in luna anterioara, spun statisticile.

In sectorul bugetar, nivelul fondului de salarii a scazut cu 15,3% in sanatate si asistenta sociala, cu 13% in administratia publica si cu 11% in invatamant.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea