Financiar

Romanii vor primi pensiile indiferent de tara de resedinta

Printr-un parteneriat incheiat intre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) si Citibank Romania incepand cu luna august, romanii aflati in strainatate vor primi pensiile si alte asigurari sociale intr-un cont bancar deschis de acestia pe teriotriul stalului de sedere obisnuita sau domiciliu, informeaza banca intr-un comunicat.

Primele plati in strainatate au fost asigurate in luna iulie a acestui an, in vederea testarii procedurilor de transfer.

Numarul total estimat al beneficiarilor acestui serviciu este de aproximativ 29.000, dintre care cei mai multi se afla in Germania, 10.000 de cetateni romani, restul fiind distribuiti dupa cum urmeaza: aproximativ 5.000 in Austria, 4.000 in Ungaria, 3.000 in Italia, 2.000 in SUA si alti aproximativ 5.000 in alte state.

Aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana a impus renuntarea la clauzele de resedinta (sedere obisnuita) in cazul beneficiarilor stabiliti pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) si, ulterior, ale Spatiului Economic European (SEE).

Potrivit legislatiei comunitare in vigoare, persoana care are dreptul la pensii si la ajutoare de deces, dobandite potrivit legislatiei romane, va beneficia de aceste prestatii chiar daca locul sau de sedere obisnuita este stabilit pe teritoriul altui stat membru al Uniunii sau SEE decat Romania.

De asemenea, pentru a asigura egalitatea de tratament intre toti beneficiarii sistemului public de pensii si luand in considerare solicitarile venite din partea celor care nu au domiciliul pe teritoriul unui stat membru al UE sau SEE si nici nu isi pot desemna un mandatar cu domiciliul pe teritoriul Romaniei, a fost prevazuta posibilitatea platii drepturilor cuvenite din sistemul public si pe teritoriul statelor extracomunitare.

continuarea in MoneyBox

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea