Financiar

#criza #economie #social

Romanii vor ca statul sa le rezolve problemele sociale

Romanii nu pot alege care dintre problemele sociale ar trebui rezolvate cu prioritate si considera ca acestea trebuie solutionate in principal de catre stat, si in ultimul rand de catre ei insusi, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare 360insights pentru Mediafax.

Peste 80% dintre participantii la studiu au spus ca sustinerea sistemului de sanatate prin spitale mai curate, dotate cu aparatura si medicamente necesare, crearea de locuri de munca pentru tineri, identificarea si promovarea copiilor talentati, copii orfani , mediul inconjurator si promovarea culturii, istoriei, peisajelor si traditiilor Romaniei ar trebui rezolvate cu prioritate.

Prin urmare, romanii cred ca toate problemele sociale au un grad ridicat de importanta si trebuie solutionate, insa considera ca problemele sistemului sanitar si crearea de locuri de munca pentru tineri ar trebui rezolvate cu prioritate.

La polul opus, romanii acorda un nivel usor mai scazut de atentie mediului inconjurator, precum si promovarii culturii si istoriei Romaniei.

Pentru rezolvarea problemelor sociale, peste 80% dintre respondenti au afirmat ca solutionarea acestora revine statului si institutiilor statului, precum si primariilor si institutiilor locale.

In clasamentul institutiilor si categoriilor de persoane care sunt cele mai potrivite pentru a se implica in rezolvarea problemelor sociale, cea mai joasa treapta este ocupata chiar de cetateni, care considera ca toate acestea sunt responsabilitatea altora, nu a lor.

"Doar 44% dintre romanii din mediul urban se declara ca fiind printre cei in putere sa faca o schimbare. Mai mult, nici companiile private nu sunt considerate de catre romani ca ar avea mari obligatii in acest sens, si doar 46% dintre respondenti cred ca ar trebui ca si acestea sa se implice in problemele sociale ale tarii", potrivit studiului 360insights.

Un procentaj mai ridicat de respondenti sustin ca solutionarea problemelor sociale este sarcina organizatiilor non-guvernamentale (54%), a oamenilor influenti, bogati si celebri din Romania (59%) sau a canalelor media (68%).

O parte dintre ei sustin ca nu se implica in activitati dedicate chestiunilor sociale din cauza ca nu li s-a ivit ocazia, ca nu au timp sau ca sunt prea ocupati cu propriile probleme. Altii spun ca nu cred in puterea exemplului oferit de individ si de aceea asteapta actiuni din partea statului.

"De aceasta parte sunt persoanele cu nivel scazut de educatie, precum si varstnicii. In cealalta tabara, atitudinea pozitiva si increderea in puterea exemplului corespunde in principal oamenilor cu un nivel inalt de educatie, dar si celor care au venituri inalte. De asemenea, persoanele care au copii sunt mai deschise catre acest subiect si dispuse intr-o masura mai mare sa isi aduca aportul pentru a contribui la o schimbare".

Romanii cred ca vom fi in criza inca 1-5 ani


Peste 60% dintre romanii din mediul urban cred ca Romania va fi in criza inca 1-5 ani, cei mai multi dintre acestia anticipand continuarea situatiei actuale timp de 3-5 ani, mai arata sondajul 360insights.

Perceptia romanilor despre criza financiara s-a inrautatit semnificativ comparativ cu anul trecut, in conditiile in care ponderea respondentilor care se asteapta la incheierea problemelor in maxim un an s-a redus de la 30% in intervalul mai-iunie 2009 la doar 9% in perioada aprilie-mai 2010.

Trei din zece romani cred ca Romania va iesi din criza intr-o perioada cuprinsa intre 1 si 2 ani, iar 32% dintre respondenti au spus ca problemele vor fi depasite doar in 3-5 ani.

La mijlocul anului trecut, 55% dintre romani plasau la 1-5 ani intervalul in care criza se va manifesta.

Mai mult, intamplarile recente din mediul politic si economic au creat multa tensiune, astfel incat 22% dintre romani considera ca Romania va iesi din criza in mai mult de sase ani, comparativ cu un procentaj de 9% inregistrat la mijlocul anului trecut.

Sondajul 360insights a fost realizat in perioada aprilie - mai 2010 pe un esantion de 800 de respondenti din mediul urban, cu varste cuprinse intre 16 si 64 de ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea