Financiar

# planificre buget #romani #buget

Romanii din mediul urban prefera sa-si plateasca mai intai datoriile mai mici si sa-si planifice bugetul lunar

31% dintre romanii din mediul urban isi planifica intotdeauna bugetul, in timp ce 44% dintre ei spun ca o fac de cele mai multe ori. Conform celui mai recent studiu pregatit de KRUK in Romania, "Reciclarea datoriilor", implementat de agentia de cercetare iSense Solutions, 91% dintre persoanele din mediul urban, cu varste cuprinse intre 25 si 55 de ani, au avut o datorie de rambursat, in timp ce in prezent, 7 din 10 persoane au inca datorii.

Cercetarea a urmarit sa evalueze atitudinea romanilor fata de rambursarea datoriilor si modul in care acestia isi prioritizeaza platile lunare datorate. in ceea ce priveste cheltuielile, platile utilitatilor se situeaza pe primul loc, 77% dintre romani spunand ca aceste facturi sunt primele platite, urmate de plata ratelor, 75%. O alta categorie importanta care ocupa un nivel ridicat in ordinea de plati a romanilor este cea legata de cheltuielile efectuate cu copiii: 59% dintre respondenti au mentionat aceasta categorie ca fiind pe locul trei in lista lor lunara. De remarcat, pe ultimele locuri apar cheltuielile pentru imbracaminte (9%), in timp ce 17% dintre respondenti au mentionat, de asemenea, costurile aferente animalelor de companie, care sunt de asemenea pe lista lor de plati.

"Doar 6% dintre persoanele din mediul urban nu-si planifica bugetul inainte. Ceea ce inseamna ca romanii sunt atenti atunci cand isi planifica finantele si prioritizeaza platile importante pentru ei. incearca sa fie cat mai responsabili in luarea deciziilor referitoare la bani si isi stabilesc obiective clare.", spune Alina Zelezneac, Research Manager iSense Solutions.

Cat despre plata ratelor, 8 din 10 persoane au mentionat ca acesta este primul lucru pe care il achita chiar daca raman cu mai putini bani pentru a plati alte cheltuieli. Numai 8% dintre romanii din mediul urban spun ca platesc mai intai ratele si daca raman fara bani, imprumuta din alta parte.

49% au spus ca ceea ce ii face sa-si ramburseze datoriile la timp este teama de a plati prea mult dintr-o data si astfel se vor confrunta cu situatia in care nu vor mai putea plati. Un procent similar de persoane a adaugat ca, dupa toate platile efectuate, stiu exact cati bani raman pana la urmatorul salariu si stiind ca platile sunt facute la timp, ii face sa fie mai calmi. Rambursarea ratelor ii face pe oameni sa se simta mai increzatori ca vor putea face fata finantelor in luna urmatoare. Ca surse de incredere in oferirea de ajutor pentru mai buna gestionare a finantelelor, familia si prietenii sunt pe primul loc, pentru 51% dintre romanii din mediul urban. Doar 7% dintre acestia au mentionat consilieri financiari ai institutiilor financiare nebancare ca surse de incredere si 6% au numit consilierii financiari ai agentiilor de colectare a datoriilor.

"Este important pentru noi sa intelegem comportamentul de plata al clientilor nostri si preferintele lor. Ne dorim sa vedem ca eforturile de educatie financiara pe care le fac atat institutiile bancare, cele financiare non-bancare, dar si noi, agentiile de colectare creante, incep sa dea roade, si anume, o buna planificare a bugetului familial si o abordare mai responsabila fata de problema datoriilor a persoanelor cu datorii si a publicului general de asemenea", a spus Tomasz Ignaczak, Director General al KRUK Romania.

Cand vine vorba de cheltuielile la care ar renunta, 66% dintre persoane au mentionat petrecerea timpului liber, vacantele si renovarea casei. Un procent destul de mare, 70% dintre barbati au spus ca vor renunta la cheltuielile pentru renovarea casei, dar numai 49% dintre barbati ar renunta la cheltuielile de ingrijire personala, comparativ cu doar 36% dintre femei.

Atunci cand doresc sa plateasca o datorie, fara a fi nevoiti sa aplice pentru un nou imprumut, economiile reprezinta principala sursa de rambursare a datoriilor pentru 64% dintre romanii din mediul urban, in timp ce 54% dintre acestia ar mai cauta si alte venituri. in acelasi timp, 23% ar negocia valoarea datoriei cu creditorul sau cu firma de colectare a datoriilor.

In mod semnificativ, 8 din 10 persoane prefera sa primeasca premii sau reduceri pentru plata la timp a ratelor, in timp ce aproximativ trei sferturi prefera sa aiba rate cu valoare fixa, in fiecare luna. Pe de alta parte, 16% dintre ei prefera sa plateasca o rata mai mare la fiecare 2-3 luni, fara a plati rate lunare. 21% dintre romanii din mediul urban prefera sa plateasca datoriile mai mici, iar apoi pe cele mari si 44% dintre ei prefera sa aiba rate descrescatoaare, reducand astfel valoarea ratei de la luna la luna.

Studiul a fost implementat in contextul Zilei fara Datorii, initiativa Grupului KRUK, sarbatorita pe 17 noiembrie pe toate pietele in care grupul opereaza. Este o data simbolica, menita sa atraga atentia asupra rambursarii datoriilor, fie ele financiare sau morale. O promisiune neimplinita se poate transforma intr-o datorie morala, care ar putea afecta relatiile noastre cu prietenii, familia sau colegii.

Cercetarea "Reciclarea datoriilor" a fost realizata de iSense Solutions in octombrie 2019 pe un esantion de 515 persoane, cu varste intre 25 si 55 de ani, reprezentativ urban. Metodologia folosita pentru cercetare a fost colectarea datelor CAWI.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea