Financiar

Romanii cauta gaz in Polonia si Slovacia

Alaturi de societatea britanica Aurelian Oil and Gas, producatorul roman de gaze a semnat doua contracte de concesiune a unor zacaminte din Polonia si Slovacia.

Producatorul de gaze Romgaz a semnat doua contracte de concesiune a unor zacaminte gazeifere in Polonia si in Slovacia impreuna cu societatea britanica Aurelian Oil and Gas, a spus directorul general al companiei din Medias, Francisc Toth. Potrivit acestuia, Romgaz colaboreaza si in Romania cu grupul britanic pentru explorarea unor zacaminte din zona Moldovei.

„Pentru acest an avem doua obiective. Unul este sa intram pe pietele externe si sa concesionam perimetre de explorare impreuna cu alte firme si al doilea este sa devenim producatori de energie electrica. Primul obiectiv deja l-am indeplinit“, a spus Toth. Conform intelegerii cu Aurelian Oil and Gas, in Polonia si in Slovacia, Romgaz va detine sub 50% din productie.

Reusita companiei mediesene vine dupa alte incercari esuate de a intra pe pietele externe. Recent, oficiali ai Ministerului Economiei si Finantelor vorbeau despre o posibila investitie a companiei in Turkmenistan, fie pe partea de productie, fie pe cea de depozitare.

Anii trecuti, producatorul de gaze a mai incercat sa intre pe piata Ungariei, prin colaborare cu concernul local MOL, si in Serbia, de asemenea prin parteneriat cu firma locala NIS. Fostul director al Romgaz Alexa Jakab vorbea chiar despre o tatonare a pietei nord-africane, in speta Libia. Nici una dintre incercarile companiei nu s-a materializat insa pana in prezent.

Pe langa faptul ca va fi producator de gaze, compania din Medias are ambitii sa fie si pe piata energiei electrice. Romgaz este in faza elaborarii studiului de fezabilitate pentru realizarea unei centrale electrice in cogenerare, care sa foloseasca gazul ca materie prima. „Vrem s-o construim (centrala - n.r.) langa o intreprindere care foloseste aburul ca materie prima.

Noi vom produce curent si, ca produs rezidual , aburul. Vom vinde curentul, dar si aburul catre intreprindere“, a precizat directorul Romgaz. Acesta nu a dezvaluit la cat s-ar ridica o asemenea investitie, dar a spus ca societatea pe care o conduce are o capacitate financiara „foarte buna“ si ca nu are nevoie sa apeleze la banci.

Romgaz este cel mai mare producator de gaze din Romania. Capacitatea sa anuala este de aproape 6 miliarde de metri cubi, nivel la care s-a stabilizat de doi ani. In afara de productia locala, compania mai importa gaze si din Rusia cu ajutorul mai multor intermediari, precum Conef si Wiie, cu care are contracte ferme pana in 2012-2013. Termenii acestora nu se pot renegocia. Intrebat de posibilitatea scumpirii gazului de la 1 iulie, directorul Romgaz a spus ca nu este treaba lui si ca „noi suntem producatori si nu vom cere niciodata scumpiri de pret la gaze“.

Referitor la intentia Ministerului Economiei si Finantelor de a lista 10% din actiunile companiei la bursa, directorul Toth spune ca este pregatit. „Cel mai posibil la anul“, spune acesta.

In primele trei luni ale anului, Romgaz a realizat un profit net de 75 de milioane de euro, aproape dublu fata de perioada similara a anului trecut, la o cifra de afaceri de aproape 300 de milioane de euro. Estimarea initiala de profit pentru tot anul era de 70 de milioane de euro.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea