Financiar

#pensie #asigurari #contributie #taxa

Romanii care nu au cotizat la pensii pot plati retroactiv

Persoanele care nu au cotizat la sistemul de pensii vor putea sa plateasca retroactiv, insa numai pentru ultimii cinci ani, se arata intr-o ordonanta de urgena aprobata de Guvern, potrivit realitatea.net.

"Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contributiei de asigurari sociale , pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia. Perioadele de timp pentru care se poate solicita asigurarea in sistemul public de pensii, cu plata corespunzatoare a contributiei de asigurari sociale, sunt de cel mult cinci ani anteriori, calculati de la data incheierii contractului de asigurare sociala", se arata in ordonanta.

Ministrul Muncii, Ioan Botis spune ca vor putea beneficia de pensii si cei care nu au avut un contract de asigurat cu Casa de Pensii . Acestia trebuie sa plateasca o cotizatie retroactiva pentru ultimii cinci ani.

"O persoana care nu a avut contract de asigurat poate incheia un asemenea contract cu Casa de Pensii si plateste o suma egala cu nivelul contributiilor in fiecare an, actualizat cu indicele de inflatie. Perioada maxima pentru care poate fi platita retroactiv aceasta suma este de cinci ani, dar se pot incheia contracte de asigurat si pe perioade mai mici", a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis.

Baza lunara de calcul a sumelor datorate de persoanele care vor sa plateasca retroactiv pentru ultimii ani si sa beneficieze astfel de vechime in plus la pensie este valoarea unui salariu minim brut pe tara. Astfel, cei interesati trebuie sa plateasca intre 27,5 si 31,5% din valoarea salariului lunar minim brut pe tara.

Sumele vor fi platite la bugetul de pensii fie intr-o singura transa, fie esalonat. Plata nu trebuie sa depaseasca termenul de 31 decembrie 2010.

Contributia de asigurari sociale datorata pe ultimii cinci ani in raport cu salariul minim de baza se calculeaza astfel:

 

  • Pentru anul 2005 (octombrie – decembrie), o contributie de 31,5% aplicata bazei lunare de calcul de 310 lei
  • Pentru anul 2006, o contributie de 29,15%, aplicata bazei lunare de calcul de 330 lei
  • Pentru anul 2007, o contributie de 29%, aplicata bazei lunare de calcul de 390 lei
  • Pentru perioada ianuarie – septembrie 2008, o contributie de 29%, aplicata bazei lunare de calcul de 500 lei
  • Pentru perioada octombrie - noiembrie 2008, o contributie de 29%, aplicata bazei lunare de calcul de 540 lei
  • Pentru decembrie 2008, o contributie de 27,5%, aplicata bazei lunare de calcul de 540 lei
  • Pentru ianuarie 2009, o contributie de 28%, aplicata bazei lunare de calcul de 600 lei
  • Pentru perioada februarie – decembrie 2009,o contributie de 31,3%, aplicata bazei lunare de calcul de 600 lei
  • Pentru anul 2010, o contributie de 31,3%,aplicata bazei lunare de calcul de 600 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea