Financiar

Romania trebuie sa se axeze pe cresterea calitatii produselor

Romania are nevoie de cresterea pe termen lung a produsului intern brut cu 5-7% pe an, pentru a atinge media europeana in ce priveste nivelul de trai, si de noi conceptii privind calitatea produselor, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu.

Seful statului a aratat ca pentru a indeplini obiectivele din Strategia Lisabona - mai multe locuri de munca si venituri mai mari - tara noastra trebuie sa fie mai competitiva pe piata unica. Prin urmare, are nevoie de o noua cultura a calitatii si de marirea productivitatii, iar in acest scop presedintele a evidentiat importanta standardizarii si a supravegherii pietei.

"Calitatea inalta a produselor va trebui sa ocupe rolul central in sistemul de valori atat al producatorilor, cat si al consumatorilor. Evaluarea conformitatii produselor reprezinta un indiciu pentru consumatori ca acestea sunt de incredere", a afirmat Basescu.

Prezent la cea de-a patra Conferinta anuala comuna a organismelor europene de standardizare CEN si CENELEC, pe care a numit-o "un adevarat summit al standardizarii", presedintele a spus ca evenimentul este un indicator al reformelor pe care Romania le are de facut pentru a se dezvolta ca stat membru cu performante in Uniunea Europeana.

Seful statului a subliniat ca Romania sustine politica energetica a Uniunii Europene si masurile luate de comunitatea europeana in legatura cu diversele proiecte de aprovizionare din zona caspica.

El a accentuat ca o legatura mai stransa intre UE si tarile caspice, prin invitarea acestora sa se alature procesului de standardizare europeana, va dezvolta schimburile comerciale, dincolo de sectorul energetic.

Organismele de standardizare se intalnesc, anual, in cadrul adunarilor generale ale organismelor europene de standardizare CEN si CENELEC. Tara noastra, prin Asociatia de Standardizare din Romania - ASRO, gazduieste de miercuri pana vineri, la Bucuresti, cea de a 46-a Adunare generala CEN, cea de a 34-a Adunare generala CENELEC, si cea de a 4-a Conferinta anuala comuna CEN-CENELEC.

Comitetul European de Standardizare – CEN are ca domenii de activitate: elaborarea de standarde, sisteme de certificare si acreditare pentru produse si servicii in domeniul neelectric, in timp ce Comitetul European de Standardizare pentru Electrotehnica – CENELEC elaboreaza standarde, sisteme de certificare si acreditare pentru produse si servicii in domeniul electric.

ASRO este recunoscuta ca organism national de standardizare din anul 2006 si este membru cu drepturi depline al celor doua organisme europene de standardizare.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea