Financiar

Romania si Bulgaria singurele state membre UE care nu au facut progrese

Romania si Bulgaria au aderat la UE mult prea devreme si acum sunt copiii-problema ai Uniunii, care, desi ar trebui sa adopte masuri mai dure impotriva celor doua tari, nu o face, pentru ca are totusi nevoie de sprijinul lor, scrie Die Welt la implinirea a patru ani de la extinderea UE spre Est.

"La 1 mai se implinesc patru ani de cand UE a decis sa se extinda catre Est: aproape toate noile state care au aderat au facut progrese semnificative. Numai Romania si Bulgaria raman copiii-problema. Pe de alta parte, tara care incalca cel mai des legislatia europeana este o tara cu vechime: Italia", scrie saptamanalul conservator Die Welt, intr-un articol ce inventariaza progresele facute de statele care au aderat la UE incepand din 2004.

Publicatia germana considera ca, in timp ce tarile care au aderat in 2004 au avut la dispozitie timp suficient pentru a-si pregati aderarea, pentru Romania si Bulgaria aceasta a fost destul de grabita: "Acum patru ani, la 1 mai 2004, au aderat la UE opt tari estice: Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, la care se adauga Malta si Cipru.

De la aderare, noile tari membre, cat si vechile tari ale UE, sunt controlate si evaluate de Comisia Europeana. La fiecare incalcare a legii comunitare sunt demarate procedurile penale impotriva tarii respective - in jur de 2.500 pe an impotiva tuturor statelor membre, arata Die Welt.

Majoritatea tarilor care au aderat in 2004 si-a adaptat aproape fara probleme legislatia la normele europene: standardele UE au fost impuse in justitie, sanatate , mediu si publicitate. Explicatia este ca tarile respective au avut la dispozitie timp suficient pentru a pregati aderarea si pentru a efectua schimbarile necesare, mai ales din justitie si economie.

"Copiii-problema ai Europei raman insa Romania si Bulgaria, care au aderat la 1 ianuarie 2007 la UE. Pentru cele doua tari aderarea a venit prea devreme si acum este necesar ca CE sa intocmeasca rapoarte regulate despre reformele celor doua tari", scrie Die Welt.

"La ultimul raport din februarie nu au existat progrese majore", observa critic saptamanalul german. "Oficialii de la Bruxelles au constatat ca Bulgaria nu a luptat consecvent impotriva crimei organizate, iar Transparency International a inregistrat chiar o crestere a nivelului de coruptie. Comisia Europeana a reprosat Romaniei ca se confrunta cu o intarziere grava a reformei in justitie si in combaterea coruptiei", continua publicatia.

Die Welt comenteaza incisiv faptul ca UE nu activeaza clauzele de slavgardare impotriva Romaniei si Bulgariei, acuzand Uniunea ca menajeaza aceste doua tari pentru ca are nevoie de sustinerea lor.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea