Financiar

Romania, in topul tarilor cu risc sistemic

Fitch Ratings , agentia de evaluare financiara a plasat Romania in topul tarilor vulnerabile la potentiale riscuri sistemice, din cauza cresterii accelerate a creditarii si a aprecierii leului din prima jumatate a anului trecut.

"Cresterea creditarii este superioara, de mai mult timp, limitei de viteza in Romania, iar incadrarea in categoria trei de risc macroprudential (MPI 3) a fost generata si de aprecierea monedei nationale in prima jumatate a anului trecut. Apoi, in al doilea semestru din 2007, aceasta tendinta a fost reinversata, ceea a contribuit la accelerarea inflatiei", se arata intr-un raport al Fitch.

Fitch Ratings mai scrie in raport ca statele noi incadrate in categoria MPI 3 au sisteme bancare slabe, cu exceptia Slovaciei. Romania a fost plasata in categoria „D“, alaturi de alte state, precum Kazahstan si Turcia. Indicativul MPI 3 presupune o vulnerabilitate ridicata la pontentiale riscuri sistemice, care afecteaza toate elementele unui sistem.

Stabilirea indicatorului ia in calcul mai multi factori, pe o perioada de trei ani, precum ponderea creditului neguvernamental in PIB si a cursului de schimb. Analistii au apreciat ca volatilitatea cursului reprezinta un risc pentru stabilitatea sistemului economic si financiar romanesc, mai ales datorita faptului ca 55% din imprumuturi sunt in valuta.

Intr-un raport al Erste Bank privind pietele din regiune se arata ca, piata de capital din Romania ar putea fi prima din Europa de Sud-Est unde vor fi simtite efectele pozitive ale unui fenomen mai amplu de revigorare a economiei, ce va determina investitorii sa revina in tarile cu o economie emergenta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea