Financiar

#crestere #economica #bani #ue

Romania e vicecampioana europeana la crestere economica

Statistica europeana pozitioneaza cresterea economica din Romania pe primul trimestru din acest an pe locul al doilea in UE, dupa Slovacia. Romanii spun ca deocamdata traiesc prost, dar sunt optimisti.

Cresterea produsului intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an, de 8,2%, plaseaza Romania pe locul al doilea in UE, dupa Slovacia, si mult peste media blocului comunitar, de 2,3%, arata si a doua euro , Eurostat a revizuit de asemenea in jos estimarea privind cresterea economica din primul trimestru al acestui an fata de perioada echivalenta din 2007, de la 2,2 la 2,1%. Fata de ultimul trimestru al anului precedent, PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,7%, comparativ cu 0,8% in prima estimare.

Pe de alta parte, avansul foarte rapid al economiei romanesti in primul trimestru din 2008 si, in continuare, in primul semestru are toate caracteristicile unei supraincalziri. Cresterea economica din primul trimestru pare a fi peste avansul potential al PIB-ului si, din acest motiv, pericolul supraincalzirii este real, lucru care ar putea fi agravat de faptul ca Romania se afla intr-un an electoral, a declarat, recent, viceguvernatorul BNR, .

„Trebuie sa asteptam si datele despre produsul intern brut din al doilea si al treilea trimestru ca sa vedem daca aceasta crestere a fost sustinuta si de investitii, nu doar de consum“, a explicat Dijmarescu.

In pofida datelor macroeconomice, romanii spun ca traiesc prost, dar sunt optimistii continentului in ceea ce priveste asteptarile viitoare. Aproximativ unu din doi romani (53%) nu este satisfacut de viata lui, Romania plasandu-se astfel pe „axa nemultumitilor“ formata din statele din estul Uniunii Europei (Romania, Ungaria, Bulgaria), precum si din Grecia, Italia sau Portugalia, se arata in Eurobarometrul ce reflecta opinia publica din UE, realizat in primavara acestui an.

Unul dintre principalele motive care genereaza frustrarea este dificultatea cu care se confrunta europenii si, inclusiv, romanii in a-si plati facturile. Practic, 64% dintre romani au declarat ca au probleme mari in plata facturilor, procentul fiind similar si in celelalte tari in care gradul de nemultumire este de peste 50%.

Polul fericirii sociale se afla in tarile nordice, in special in Suedia, Finlanda, Danemarca si Olanda unde ponderea celor nemultumiti este de doar 6%, iar cei care nu isi pot plati darile reprezinta 30% din populatie.

Insa, in ciuda problemelor financiare cu care se confrunta, romanii sunt cei mai optimisti din Uniunea Europeana in legatura cu traiul lor viitor. Aproximativ doi din cinci (44%) si-au declarat credinta ca, peste un an, viata lor personala va fi mai buna.

Procentul este legat in primul rand de perceptia pe care respondentii o au asupra puterii de cumparare, 35% dintre romani declarand ca puterea de cumparare in gospodaria proprie a crescut in ultimii cinci ani (media corespunzatoare in UE a fost de 20%).

Cel mai puternic sentiment ca puterea de cumparare a crescut se intalneste cu preponderenta in Bucuresti (46%), Nord-Vest si Vest (42%). De asemenea, din datele Eurobarometrului, cei mai optimisti sunt tinerii.

Cei mai pesimisti sunt portughezii si ungurii, doar 15%, respectiv 18% dintre ei afirmandu-si increderea ca peste 12 luni vor trai mai bine. De altfel, in aceste doua state, numarul celor carora le-a crescut nivelul de trai a fost de numai 10, respectiv 8%.

Increderea romanilor in UE: 65%

Potrivit Eurobarometrului, tara noastra are un scor de incredere in UE egal cu media din statele care au aderat la aceasta in valul din 2004, adica 65%. Facem astfel parte din seria a sapte state in care populatia are incredere foarte mare in UE, in proportie de cel putin doua treimi. Este vorba de Estonia, Cipru, Belgia, Spania, Slovacia si Slovenia.

In ceea ce priveste increderea in institutiile publice, mass-media - mare castigator, cu tendinta de revenire la nivelul foarte ridicat pe care l-a avut in 2006.

Increderea in Justitie a ramas stabila, la un nivel redus, in jurul valorii de 26-28%, adica mult sub media din UE (46%), in timp ce increderea in Parlament a avut o crestere de cinci puncte procentuale pana la 22%, peste nivelul mediu din statele ce au aderat in 2004 (18%), dar mult sub scorul mediu din UE-15 (38%). Tot sub media europeana, care a ajuns la 63%, este si increderea in politie manifestata de 63% dintre respondenti.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea