Financiar

Romania are puterea de a genera o afacere mamut tip Google

Seful Bursei de Valori Bucuresti: Romania are puterea de a genera o afacere mamut tip Google.

In Romania exista toate conditiile necesare pentru a putea dezvolta o afacere de tip Google: abilitati intelectuale si tehnice si o bursa capabila sa furnizeze resursele financiare necesare, dupa cum a declarat Stere Farmache , presedintele si directorul general al Bursei de Valori Bucuresti ( BVB ).

Majoritatea analistilor de piata considera ca succesul extraordinar pe care l-a avut Google, companie care valoreaza acum circa 180 de miliarde de dolari, adica de circa 17 ori mai mult decat Petrom, cea mai mare companie din Romania, a fost, binenteles, ideea geniala, dar si listarea pe bursa, in 2004. Banii obtinuti din listare au fost imediat investiti, ceea ce a dus la povestea de succes a Google in ziua de azi. Bursa insa nu poate lista companiile cu forta.

"Raman in discutie abilitatile managementului companiilor IT&C locale de a imagina proiecte care sa fie finantate prin mecanismele pietei de capital", a afirmat Farmache, prezent la seminarul Mediafax Talks about IT&C "Listare, extindere sau fuziune?".

Seful bursei a sustinut, de altfel, in repetate randuri, ca bursa nu este folosita suficient de catre mediul de afaceri ca sursa de finantare, de la IT pana la proiecte de infrastructura sau proiecte imobiliare. In Polonia, de exemplu, din ce in ce mai multi dezvoltatori apeleaza la bursa pentru a face rost de bani, mai ales din cauza scumpirii generalizate a dobanzilor la nivel global.

Listarea presupune insa si o transparenta totala a afacerilor fata de investitori si de actionari, ceea ce poate ca nu este inca pe placul tuturor patronilor de companii.

Industria IT din Romania ar trebui sa faca urmatorul pas spre maturizare si sa schimbe modelul de afacere, de la “fabrica de software” la cel de tip “R&D” (cercetare si dezvoltare), dupa cum a declarat Varujan Pambuccian , presedintele Comisiei IT a Camerei Deputatilor, prezent si el la eveniment.

Daca pana acum ascensiunea sectorului de IT a fost una spectaculoasa viitorul pare insa a fi mai putin optimist. Pambuccian considera ca neadaptarea sistemului de invatamant la cererea de pe piata ar putea duce la o problema serioasa cu forta de munca.

El a explicat ca diferenta dintre ceea ce “produc” universitatile si ceea ce este cerut pe piata este foarte mare, ceea ce duce la cresterea rapida a salariilor din sector si la scaderea capacitatii firmelor de a creste organic, prin noi angajari. Daca salariile vor creste foarte mult atunci exista.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea