Financiar

#taxa #fast-food #buget de stat #impozite #romalimenta #patronat #protest

Romalimenta: Rationamentul taxei pe fast-food este eronat

considera ca taxa pe fast-food este o modalitate de a genera venituri la bugetul de stat, si nu o masura imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, patronatul estimand ca introducerea acesteia va avea efecte economice si sociale negative, potrivit Bloombiz.ro. Romalimenta respinge astfel initiativa Ministerului Sanatatii de introducere a noii taxe pe alimente.

"Rationamentul care se afla la baza propunerii acestei taxe este unul eronat. Este complet gresit si nejustificat sa indici un produs alimentar sau categorii de produse ca fiind cauza obezitatii sau a altor probleme de sanatate", a declarat presedinte Romalimenta, Sorin Minea.

Conform textului de lege propus de Ministerul Sanatatii, toate alimentele procesate, cu exceptia apei, fructelor si legumelor proaspete intra sub incidenta acestei legi.

"Taxarea produselor alimentare este o initiativa ale carei consecinte vor avea un impact negativ asupra populatiei, ducand la o crestere exploziva a preturilor, ceea ce va genera cu siguranta tensiuni sociale", se arata intr-un comunicat emis duminica de Romalimenta. Patronatul reaminteste ca, din punct de vedere economic, introducerea taxei va determina cresterea preturilor produselor alimentare.

"Cu atat mai mult, in contextul crizei economice, aceste cresteri de preturi vor fi suportate in mod direct de catre populatie si vor afecta cu precadere persoanele care au venituri medii si mici, in special categoriile sociale defavorizate, precum pensionarii", considera Romalimenta.

Potrivit patronatului, in prezent, industria alimentara sustine peste 20% din locurile de munca din Romania, deoarece fiecare loc de munca din aceasta industrie genereaza in medie alte 5-6 locuri de munca indirecte.

De asemenea, Romalimenta sustine ca introducerea acestei taxe va avea un impact negativ asupra vanzarilor, iar producatorii vor fi nevoiti sa reduca productia sau chiar sa inchida o parte din unitatile de productie. "Inevitabil, acest lucru va duce la concedieri.

Aceasta nu inseamna ca va scadea semnificativ si consumul, deoarece nu se vor modifica obiceiurile alimentare ale consumatorilor, ci doar sursele de provenienta ale produselor, care nu vor mai fi achizitionate de pe piata autohtona", afirma patronatul din industria alimentara.

"Consideram ca orice initiativa legislativa trebuie elaborata in urma unor discutii cu toti factorii implicati. Nu este cazul acum, Ministrul Sanatatii, , alegand sa ignore una din cele mai importante ramuri ale economiei romanesti.

Solicitarea noastra de a avea o discutie directa nu a primit absolut niciun raspuns, desi Ministerul sustine ca se consulta cu cei implicati. Este o proba a lipsei de transparenta ce caracterizeaza dialogul social, iar in spatele unor intentii pompoase, dar lipsite de orice baza stiintifica, proiectul de lege este un simplu, insa bir pe mancarea romanilor", a adaugat Sorin Minea.

Presedintele Romalimenta declara pentru NewsIn, la 6 ianuarie, ca introducerea taxei pe fast-food ar putea conduce la scumpirea tuturor alimentelor si la retragerea de pe piata romaneasca a multinationalelor, fiind o lege "facuta pe genunchi", in lipsa unui social cu asociatiile din domeniu.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke , a anuntat la inceputul lunii ianuarie ca Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca o taxa pe produsele tip fast-food, pe modelul taxei pe viciu, banii urmand a fi destinati programelor de sanatate si de investitii.

"In aceste zile am cerut Comisiei de nutritie a MS sa stabileasca exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului. Vom avea intalniri cu producatorii si cu cei vizati de aceasta masura", spunea ministrul Sanatatii, Attila Cseke, care a precizat ca proiectul este, deocamdata, in dezbatere, neputand vorbi despre un cuantum al noii taxe.

Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel spunea ca aceasta taxa, in alte tari care au implementat-o, este variabila in functie de consum, calculandu-se in functie de preponderenta E-urilor si in conditii de consum excesiv.

"In momentul de fata avem o crestere a incidentei obezitatii si diabetului la copii, lucru ingrijorator, care impune interventia cu o anumita masura", a explicat Streinu-Cercel. Directiile de Sanatate Publica ar urma sa verifice daca companiile producatoare sau distribuitoare ale acestor produse au platit sau nu taxa.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, introducerea taxei nu ar trebui sa modifice pretul produselor.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, declara in 7 ianuarie ca nu a discutat cu ministrul Sanatatii varianta introducerii unei taxe pe produsele fast-food, pe modelul taxei pe viciu, si ca pana in prezent nu s-au facut calcule privind aceasta taxa.

"Deocamdata nu exista o taxa, exista o intentie, nu am discutat-o cu ministrul Sanatatii, ramane de vazut, nu exista niciun fel de decizie, niciun fel de calculatie, doar o idee", spunea in 7 ianuarie Vladescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea